Doi hoți de fier au snopit în bătaie calul căzut la pământ, din cauza poverii

În data de 14.01.2021, în jurul orei 15:00, poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Vulcan au fost sesizați cu privire la faptul că au fost observate mai multe persoane necunoscute în incinta Preparației Coroiești

Echipajul de poliție care s-a deplasat la fața locului a  identificat doi bărbaţi, în vârstă de 18 şi de 40 de ani, ambii din municipiul Vulcan, care au recunoscut că intenționau să sustragă componente din fier vechi (aproximativ 100 kg.), cu scopul de a le valorifica la un centru de colectare a fierului vechi.

Cu ocazia deplasării la fața locului, poliţiştii au constatat și faptul că persoanele în cauză intenționau să transporte fierul vechi cu o căruţă trasă de un cal pe care îl loveau cu un bici, în timp ce acesta era trântit la pământ.

Prin urmare, la fața locului au fost solicitaţi şi reprezentanți ai Autorității Sanitar-Veterinare şi ai Biroului pentru Protecţia Animalelor, fiind emis ordinul de plasare a animalului în adăpost (ulterior, Consiliului Judeţean Hunedoara, ca urmare a competenţelor ce îi revin, a asigurat punerea în plasament a animalului în cadrul unui adăpost aparţinând unei asociaţii de profil).

În cauză, poliţiştii au întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunilor de tentativă de furt calificat și schingiuirea și maltratarea animalelor.

Acesta este primul caz de confiscare a unui animal prin emiterea ordinului de plasare a animalului în adăpost din județul Hunedoara.

Vă reamintim faptul că, începând cu luna decembrie 2020, la nivelul I.P.J. Hunedoara  a fost înființat Biroul  pentru Protecția Animalelor, structură prevăzută cu funcții de ofițeri, agenți de poliție precum si de ofițeri specialiști-medici veterinari.

În ceea ce privește operaționalizarea acestei structuri, facem mențiunea ca la nivelul IPJ Hunedoara este în curs de desfășurare concursul organizat în vederea ocupării funcțiilor cu care a fost prevăzut Biroul pentru Protecția Animalelor.

Principalele atribuții ale acestei structuri sunt prevăzute de O.U.G. 175/2020, conform cărora atunci când un polițist constata ca un animal se afla într-o situație de pericol, emite deîndată un ordin de plasare a animalului în adăpost pe o perioada de 45 de zile. Ordinul de plasare a animalului în adăpost se pune în executare deîndată prin grija Consiliului Județean.

Legislația privind protecția animalelor reglementează situația tuturor animalelor, inclusiv a celor sălbatice, consfințind o serie de drepturi și obligații atât în sarcina deținătorilor acestora, cât și în sarcina autorităților și instituțiilor statului.

Deținătorii de animale au în mod obligatoriu și responsabilități privind întreținerea și supravegherea acestora, tratamentul aplicat animalelor excluzând orice act de cruzime și violență.

 

IPJ Hunedoara

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *