Doi rideri hunedoreni la Romaniacs

Cea mai afurisită cursă de hard enduro a lumii, Red Bull Romaniacs, a debutat spectaculos la Sibiu cu un prolog memorabil pentru cei care l-au urmărit în stradă sau transmis live, în faţa televizoarelor. Doi hunedoreni, cei mai buni rideri de la Motoclub Haita Deva, s-au înscris la clasa Silver la ediţia “Sweet 16”. 

Aproape 500 de rideri din peste 50 de ţări iau zilele acestea cu asalt munţii din jurul Sibiului, mulţi cu speranţa că vor ajunge măcar la finiş.

Cristian Paul HARPA

Cristian Paul Harpa şi Sergiu Grecu nu sunt la prima participare la Red Bull Romaniacs. Sergiu s-a dat prima dată la ediţia din 2016.  Un an mai târziu, la doar 16 ani, a devenit campion la clasa Bronze şi a uimit lumea cu titlul câştigat: a străbătut 400 de kilometri în şa şi a lăsat în urmă mai bine de 200 de rideri înscrişi la clasa Bronze.

În 2017, a considerat că are nevoie de o provocare mai mare şi a ales clasa Silver, o alegere pe care a păstrat-o şi pentru cea de-a XVI-a ediţie a celui mai dificil raliu hard enduro din lume.

În 2010, Paul Harpa s-a înscris pentru prima dată la Romaniacs, competiţia unde până şi trecerea liniei de sosire este o performanţă notabilă.

Piloţii sunt grupaţi în patru clase: Gold, Silver, Bronze şi Iron. Startul competiţiei care a avut loc miercuri a fost: „Un prolog mult mai dinamic comparativ cu ceea ce ne-a obisnuit în trecut Red Bull Romaniacs.

Cei 700 de metri şi cele 12 obstacole gândite de Andy Fazekaș au fost parcurse cel mai rapid de Taddy Blazusiak din Polonia, urmat de Jonny Walker din Marea Britanie şi Pol Tarres din Spania”,  scrie frm.ro, site-ul Federaţiei Române de Motociclism.

Acelaşi site arată că, la clasa Silver, cei mai bine situaţi endurişti români au fost Cristian Harpa (locul 13), Sergiu Grecu (locul 14) şi Emanuel Gyenes ( locul 18).

Cel din urmă este singurul pilot care s-a înscris la toate edițiile Red Bull Romaniacs şi a şi trecut linia de finiş.

După prolog, Claudiu Bozeşan e românul cel mai bine clasat la Gold, cea mai dură clasă a Romaniacs.

Sergiu GRECU

Cei doi rideri de la Haita Deva şi-au confirmat valoarea chiar dacă probele artificiale de la prolog nu sunt tocmai pe placul lor: „A fost foarte din scurt, nu apuci nici să respiri. Joi pornim pe traseu şi acolo bne place. Ni s-a spus că va fi cea mai tehnică zi”, spune Sergiu Grecu.

Pe Sergiu, l-au însoţit la Sibiu, fratele Sorin, dar şi tatăl, Paul Grecu, omul care l-a pus în şaua motorului de la patru ani. Lixi, prietena lui Paul Cristian Harpa, e şi ea în zonă, iar riderii Haitei îl au alături pe mecanicul Zoltan Burjan.

Miercuri e prima zi de traseu, iar organizatorii au anunţat că este cea mai scurtă dintre cele patru, chiar dacă e departe de a fi cea mai uşoară. Enduriştii au de înfruntat, în funcţie de clasa la care sunt înscrişi, între 81 și 114 kilometri, pe Valea Oltului. Startul şi finişul sunt la Râul Vadului, iar service-point-ul primei zile este amplasat la Robești. Joi, riderii au de trecut prin  Munții Cindrelului, a treia zi pornește pe Valea Oltului și aduce riderii prin Voineasa, pentru ca mai apoi să se coboare în Rășinari. Traseele din ultima zi de off road sunt în apropierea Sibiului.

Pentru prima dată la Romaniacs, prologul a fost transmis live pe canalul tv PRO X, dar și pe internet pe site-ul Red Bull TV. Câştigătorii se vor ştii în ultima zi de concurs, sâmbătă, 3 august.

 

Laura OANA

sursa foto: FACEBOOK

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *