Drapelul României arborat la cota 2.519 metri, pe Vârful Parângul Mare

Cu ocazia Zilei Naționale a României, drapelul național a fost arborat pe unul dintre cele mai înalte vârfuri montane din țară, Vârful Parângul Mare, cu altitudinea de 2.519 metri.

Acțiunea este una de tradiție, începută în anul 2012, când jandarmii montani hunedoreni au arborat tricolorul la cea mai mare altitudine de pe teritoriul național. Apoi, în preajma Zilei Naționale, jandarmii montani au înfruntat ceața, gerul sau viscolul pentru a se asigura că drapelul se află „la înălțime” în data de 1 decembrie.

Pentru că anul 2020 a fost unul special, drapelul național a fost dus de această dată de un jandarm montan și un paramedic SMURD, reprezentanți a două structuri care s-au aflat „în prima linie” în lupta cu virusul SARS-Cov-2.

Jandarmul montan și paramedicul SMURD au pornit în cursul dimineții zilei de 30 noiembrie, din stațiunea montană Parâng și, după un traseu de 4 ore, au atins cota 2.519 metri. A fost un traseu dificil, specific acestei perioade din an, nerecomandat celor fără experiență. Deși vizibilitatea a fost bună, vântul a bătut în rafale cu viteză între 30 și 50 km/oră, ceea ce a amplificat efectul de frig, temperatura resimțită de corpul uman fiind de -20º Celsius. Traseul de întoarcere, deși a durat mai puțin, a fost la fel de dificil.

Arborarea drapelului național, la mare altitudine, în apropiere de vechea graniță din urmă cu peste 100 de ani, a avut încă de la debut un scop nobil, cu un puternic mesaj. În acest an, jandarmul montan și paramedicul SMURD au înfruntat împreună muntele și gerul, dorind să transmită următorul mesaj: „În echipă vom reuși! Indiferent cât ne va fi de greu, nu vom renunța. Formăm o echipă în multe situații pentru a salva vieți, inclusiv în lupta cu inamicul invizibil.”

Este pentru a cincea oară când jandarmii montani și partenerii lor de misiune reușesc să ducă drapelul național pe vârful Parângul Mare. Deși începută în 2012, acțiunea nu s-a putut desfășura în fiecare an, din cauza condițiilor meteorologice sau riscului de producere a avalanșelor. Precedenta arborarea a drapelului cu ocazia Zilei Naționale a fost în anul 2016.

Parângul Mare este cel mai înalt vârf din România după vârfurile montane din munții Făgăraș.

 

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean „Decebal” Hunedoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *