După taxele anunţate de Trump pentru importurile de oţel, Europa se pregăteşte să impună “contramăsuri” de protecție

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a identificat produsele care ar putea forma obiectivul ”unor contramăsuri” pregătite de Uniunea Europeană, a declarat un purtător de cuvânt al Executivului UE.

Trump a spus joi că va impune tarife de 25% pentru importurile de oţel şi tarife de 10% pentru importurile de aluminiu, măsură condamnată vocal de principalii aliaţi şi parteneri comerciali ai Statelor Unite.

Uniunea Europeană a anunţat anterior că răspunsul va fi rapid, ferm şi proporţional.

Harley-Davidson a refuzat să comenteze decizia de vineri a Comisiei Europene, dar Levi Strauss a emis un comunicat în care şi-a exprimat sprijinul pentru libertatea comerţului.

”Susţinem pieţele deschise şi libertatea comerţului acolo unde toată lumea respectă regulile; aceste măsuri nu vor afecta doar mărcile şi angajaţii americani, dar vor avea reverberaţii la nivelul economiei mondiale”, a afirmat un purtător de cuvânt al companiei.

Justificarea pentru tarife – problemele de securitate naţională – au fost la rândul lor criticate cu asprime. Ministerul german de Externe Sigmar Gabriel a descris motivele administraţiei americane ca ”de neînţeles”.

”UE trebuie să răspundă cu hotărâre la tarifele punitive ale Statelor Unite, care pun în pericol mii de locuri de muncă în Europa. Nu trebuie să existe nicio îndoială la Washington în această privinţă”, a spus Gabriel.

Alexander Winterstein, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, a declarat că cele 28 de state membre trebuie să răspundă cu tarife ca un singur bloc comercial. Comisia va discuta răspunsul UE miercurea viitoare.

UE ar putea la rândul ei să introducă măsuri de protecţie dacă va observa creşterea neaşteptată a importurilor de oţel. Aceste măsuri ar putea include tarife sau cote de import şi ar putea fi introduse rapid, a spus Winterstein.

O altă măsură evidentă ar fi înregistrarea unei plângeri împotriva Statelor Unite la Organizaţia Mondială a Comerţului. Analişti ai UBS au spus că Europa are şanse bune de câştig, dar procesul ar putea dura 18 luni.

“Dacă UE câştigă, ar putea impune sancţiuni economice împotriva SUA”, a spus Peter Holmes, expert în probleme comerciale la Universitatea din Sussex.

OMC a decis împotriva Statelor Unite atunci când administraţia Bush a introdus tarife pentru oţel în 2002. Statele Unite au renunţat atunci la tarifele respective, sub ameninţarea impunerii unor sancţiuni împotriva portocalelor din Florida şi a produselor textile din Carolina de Nord.

Partenerii comerciali ai Statelor Unie sunt îngrijoraţi în privinţa impactului noilor taxe vamale anunţate de Trump asupra cererii pentru exporturile lor de oţel şi aluminiu. De asemenea, sunt îngrijoraţi că oţelul care în mod normal ar fi mers în SUA le va inunda în schimb propriile lor pieţe.

Unii parteneri majori ai Statelor Unite ar putea fi exceptaţi de la noile taxe vamale, dar nu este clar care sunt acele ţări, sau dacă vor exista state care vor fi scutite.

Este improbabil ca ţările afectate să suporte o lovitură economică importantă şi să nu facă nimic.

”Aceasta este salva de declanşare a unui război comercial. Ţările cu care avem relaţii nu vor sta să suporte această lovitură”, a arătat Phil Levy, membru senior al Consiliului din Chicago pentru Afaceri Globale.

viewscntnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *