Energia termică se furnizează cel mai târziu la 1 noiembrie

Autorităţile verifică din toamnă pregătirile de iarnă. Recent, o întâlnire de lucru a avut loc la sediul Prefecturii Hunedoara unde s-a vorbit despre stadiul pregătirilor pentru sezonul rece şi asigurarea agentului termic în localităţile din judeţ care beneficiază de încălzire în sistem centralizat. Complexul Energetic Hunedoara furnizează energie termică municipiului Deva – de la termocentrala Mintia, iar termocentrala Paroşeni, municipiilor Petroşani şi Vulcan.

La întâlnirea cu conducerea Instituției Prefectului din județul Hunedoara, au participat  reprezentanţi ai Complexului Energetic Hunedoara (CEH), primarii municipiilor Brad și Vulcan şi viceprimarul municipiului Petroşani. Autorităţile locale au dat asigură că reţelele de distribuţie, care aparţin primăriilor, sunt pregătite în municipiul Petroşani, iar în municipiul Vulcan se fac verificările finale. Reprezentanţii CEH spun că stocurile de cărbune sunt asigurate la termocentrala Paroşeni şi se mai execută lucrări de întreţinere la conducta magistrală de transport.

,,Putem începe cel mai târziu la data de 1 noiembrie furnizarea agentului termic în toate localităţile, am identificat problemele care pot apărea pe parcursul sezonului rece şi am discutat despre măsurile necesare în aşa fel încât aceste probleme să fie evitate şi să reuşim să asigurăm toată perioada sezonului rece cu agent termic”, spune prefectul Fabius Tiberiu Kiszely. O problemă ar fi încasările: de exemplu, la Petroşani gradul de încasare este de numai 59%. La Vulcan, unde nu se furnizează energie termică la populaţie, gradul de încasare este  de 100%. Beneficiarii din Valea Jiului sunt rugaţi să-şi achite obligaţiile pentru a nu periclita furnizarea agentului termic.

La Deva, unde reţelele de transport şi distribuţie sunt exploatate şi întreţinute de Sucursala Electrocentrale Mintia, acestea au fost revizuite şi furnizarea agentului termic a început însă doar pentru asociaţiile de proprietari care au solicitat expres acest lucru.

Prefectul judeţului spune că nu se pune problema închiderii Termocentralei Mintia: „Evident existenţa termocentralei este o chestiune de strategie energetică a României şi, din discuţiile pe care le-am avut cu ministrul Energiei, lucrurile nu sunt nici pe departe aşa, deci vom continua cu Mintia fără nici un fel de probleme. În municipiul Deva se furnizează agent termic fără probleme”.

De altfel, pentru Mintia, reprezentanţii Complexului Energetic au dat asigurări că există stocuri de cărbune şi contracte încheiate pentru livrarea cantităţilor necesare pentru anul 2017 şi urmează să se facă demersuri contractuale pentru trimestrul I al anului 2018.

În ceea ce priveşte încălzirea în Brad, autorităţile locale spun că sistemul de distribuţie în municipiu este modernizat în proporţie de 70%, iar furnizarea agentului termic va începe de la data de 1 noiembrie 2017. Printr-un program guvernamental, s-au făcut plăţi în avans către societatea furnizoare pentru achiziţionarea necesarului de păcură, combustibilul folosit în centrala termică din Brad. „Noi am pregătit un set de propuneri pentru Guvern în care am expus toată problematica şi sunt convins că la nivelul Ministerului Energiei se cunosc problemele de aici. În teritoriu, urmărim această problemă cu atenţie în aşa fel încât cetăţenii să aibă confortul termic în iarna care urmează. Din câte ştiu, se mergrge înainte şi cu planurile la centrala termică pe biomasă de la Brad”, explică prefectul Fabius Tiberiu Kiszely. Se doreşte alocarea unor fonduri din rezerva bugetară pentru asigurarea stocului de păcură.

Laura OANĂ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *