Etapa de selecţie a piesei care va reprezenta România la Eurovision debutează pe 1 februarie

Etapa de selecţie a piesei interpretate de Roxen care va reprezenta România la concursul Eurovision debutează pe 1 februarie, a anunţat Televiziunea Română.

Roxen, artista aleasă încă de anul trecut să reprezinte România la ediţia cu numărul 65 a Eurovision Song Contest, va merge la Rotterdam cu o nouă piesă.

Eurovision 2021 va avea loc sub sloganul #ealtceva. „Am avut parte de un an cu totul atipic, de foarte multe provocări şi de o competiţie care s-a întins pe aproape doi ani. Însă, în final, ce contează cel mai tare este să fim sănătoşi şi să ne putem revedea cu bine. Aştept şi eu cu nerăbdare să aflu care va fi piesa cu care voi reprezenta România, anul acesta, la Eurovision”, a transmis Roxen într-un comunicat.

Ediţia 2021 a proiectului Eurovision România aduce o premieră în istoria participărilor ţării noastre la concurs, juriul urmând să decidă, până la sfârşitul lunii februarie, piesa pe care Roxen o va interpreta pe scena de la Rotterdam. Această metodă a mai fost folosită de mai multe ţări, cu succes, pentru selecţia piesei, precum câştigătorul ESC 2014, Conchita Wurst – „Rise Like a Phoenix”, câştigătorul celei mai recente ediţii, 2019, Duncan Laurence, cu piesa „Arcade”, Eleni Foureira – „Fuego” (locul al doilea, ESC 2018), Cesár Sampson – „Nobody But You” (locul al treilea ESC 2018) şi Kristian Kostov – „Beautiful Mess” (locul al doilea, ESC 2017).

Etapa de selecţie a piesei României la Eurovision debutează luni, Roxen urmând să înregistreze, în perioada următoare, mai multe piese. Variantele demo vor fi transmise juriului, care va alege melodia câştigătoare.

Decizia organizatorilor de a nu realiza un show este una firească, în condiţiile unui început de 2021 marcat de constrângeri bugetare, dar şi de regulile de distanţare fizică, impuse de pandemie, televiziunea publică asigurând, astfel, mai multe resurse pentru realizarea show-ului României pe scena concursului internaţional, a mai precizat TVR.

„Concursul Eurovision va fi probabil primul eveniment muzical al planetei, dupa un an în care industria muzicală a suferit, iar muzica live pe scene a tăcut. Muzicieni din 41 de ţări vor fi la Rotterdam mai uniţi ca niciodată şi mai dornici decât oricând să demonstreze ce forţă miraculoasă şi vindecatoare poate avea muzica”, a declarat Liana Stanciu, şefa delegaţiei României la Eurovision.

TVR, organizatorul Selecţiei Naţionale Eurovision în România, a decis anul trecut asupra unei noi abordări în selectarea vocii şi, ulterior, a pieselor care urmau să intre în finala naţională, o abordare folosită de mulţi ani cu succes, în numeroase alte ţări cu vechime şi palmares impresionant la acest concurs muzical internaţional.

După ce organizatorii au reprogramat concursul care trebuia să aibă loc în luna mai, 2020, din cauza pandemiei de Covid-19, TVR, în acord cu partenerul său Global Records, a decis să o susţină pe Roxen ca reprezentantă a României la ediţia din 2021, odată cu reluarea evenimentului.

În conformitate cu clarificările aduse de către organizatori, ţările participante la concurs au libertatea de a păstra reprezentantul desemnat pentru ediţia din acest an sau pot alege un alt artist. Prevederile Regulamentului cu privire la melodia interpretată rămân însă aceleaşi, astfel încât respectiva melodie trebuie să fie lansată public după data de 1 septembrie 2020. Aşadar, Roxen va interpreta pe scena de la Rotterdam o piesă nouă, cea aleasă pentru ediţia 2020 – „Alcohol You”, neîntrunind acestă condiţie.

Eurovision Song Contest 2021 va avea loc la Rotterdam, sub sloganul „Open Up”, cu semifinalele pe 18 şi 20 mai şi finala pe 22 mai. La ediţia cu numărul 65 a concursului, participă – alături de România – alte 40 de ţări.
Atât semifinalele, cât şi finala internaţională a ESC 2021 vor fi transmise live de TVR.
Precedenta ediţie a competiţiei muzicale a fost câştigată de Duncan Laurence, reprezentantul Regatului Ţărilor de Jos, cu piesa „Arcade”, în 2019. Ediţia 2020 a Eurovision Song Contest a fost reprogramată de către organizatori, în contextul pandemiei provocate de coronavirus.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *