Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, prezent la Paris, la întâlnirea Rețelei Europene a Geoparcurilor în an aniversar
În perioada 5-6 martie 2025, sediul UNESCO din Paris a fost gazda celei de-a 51-a reuniuni a Comitetului de Coordonare al Rețelei Europene a Geoparcurilor (European Geoparks Network – EGN). Această manifestare s-a dovedit a fi un moment de referință în anul care marchează un deceniu de la adoptarea Programului Internațional pentru Geoștiințe și Geoparcuri al UNESCO (International Geoscience and Geoparks Programme), consolidând angajamentul comunității internaționale pentru protejarea patrimoniului geologic, natural și cultural și promovarea dezvoltării durabile. Întâlnirea aniversară a reunit reprezentanți ai celor 109 geoparcuri din 28 de țări europene.
Evenimentul a inclus atât discuții interne de coordonare a rețelei, cât și sesiuni deschise, beneficiind de prezența unor personalități de rang înalt din UNESCO, membri ai Consiliului Executiv al Rețelei Globale a Geoparcurilor (Global Geoparks Network) și ai delegațiilor permanente pe lângă UNESCO ale țărilor participante la eveniment. Discursul de deschidere a fost susținut de doamna Simona-Mirela Miculescu, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar, Președinta celei de-a 42-a sesiuni a Conferinței Generale UNESCO, care a evidențiat rolul geoparcurilor UNESCO în construirea unui viitor sustenabil prin colaborare internațională și schimb de bune practici. La rândul lor, reprezentanții UNESCO și partenerii internaționali au susținut intervenții importante, prin care și-au reafirmat angajamentul instituțional pentru dezvoltarea și extinderea rețelei geoparcurilor la nivel global.
În cadrul sesiunilor interne ale Comitetului de Coordonare, s-au discutat aspecte esențiale privind guvernanța rețelei, strategii de comunicare, finanțare și adaptarea comunităților geoparcurilor la schimbările climatice. De asemenea, reprezentanții geoparcurilor europene au votat pentru selectarea teritoriului care va organiza cea de-a 18-a Conferință EGN din 2026. Câștigător a fost desemnat Geoparcul Internațional UNESCO Saimaa din Finlanda.
Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, administrat de Universitatea din București, a fost reprezentat de dr. Cristian Ciobanu, coordonator local și membru al Comitetului Consultativ al EGN. „A fost o onoare pentru mine să reprezint România și Țara Hațegului în acest loc cu încărcătură istorică și simbolistică importante pentru întreaga omenire – sediul UNESCO din Paris.
Deși are deocamdată doar două geoparcuri internaționale UNESCO, România este foarte activă în Rețeaua Europeană și contribuie semnificativ la direcțiile strategice de dezvoltare ale rețelei și la întărirea colaborării internaționale între geoparcuri. Acest lucru a fost evident zilele acestea prin discursul doamnei ambasador Simona-Mirela Miculescu. Excelența sa, alături de o Delegație Permanentă a României profesionistă și dedicată, și-a reafirmat susținerea pentru Programul Internațional pentru Geoștiințe și Geoparcuri, dar mai ales sprijinul pentru geoparcurile românești”, a afirmat dr. Cristian Ciobanu la întoarcerea de la eveniment.
Această reuniune ce a marcat un moment aniversar confirmă încă o dată că geoparcurile UNESCO sunt mai mult decât simple teritorii – ele sunt adevărate laboratoare în aer liber dedicate inovației, educației și implicării comunitare, în măsură să modeleze un viitor sustenabil pentru generațiile viitoare.
*********
Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului cuprinde întreaga Țară a Hațegului și are statut de sit UNESCO, parte a Programului Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri, care reuneşte 195 de teritorii din 48 de ţări incluse în Reţeaua Globală a Geoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selecţie şi validare. Administrarea statutului de Geoparc Internațional UNESCO este realizată de Universitatea din Bucureşti. Geoparcul este un teritoriu cu valori naturale şi culturale, un program de dezvoltare durabilă, un brand care propune o călătorie în timp, în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pământului, o stare de spirit a tuturor celor ce doresc să participe la renaşterea unor comunităţi şi este tărâmul de întâlnire ce îi reuneşte pe toţi cei care se simt ataşaţi de valorile tradiţionale, fie că sunt locuitori reali sau virtuali. Geoparcul cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric și cultural. Dinozaurii descoperiţi în Ţara Hațegului sunt unici în lume, importanța științifică și atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă și pui de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor și a unei reptile zburătoare gigantice (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.
Adina POPA
sursa foto: Irina TIRDEA