Evolutia pieţei farmaceutice din România în anul 2020

În anul 2020, valoarea medicamentelor eliberate către pacienţii din România a fost de 18,05 miliarde lei (în preţ de distribuţie), în creştere cu 1,3% comparativ cu anul 2019. În ceea ce priveşte consumul în cutii, acesta a fost relativ constant la 625,6 milioane cutii, arată compania citând CEGEDIM Sell Out Romania decembrie 2020.

Vârful vânzărilor a fost înregistrat în luna martie; în lunile aprilie şi mai s-a înregistrat o contracţie majoră a consumului pe toate canalele de vânzare, ca urmare a restricţiilor aplicate odată cu intrarea în vigoare a stării de urgenţă şi ulterior a stării de alertă. Acest fapt se explică prin scăderea abruptă a numărului de consumatori în farmaciile cu circuit deschis, dar şi a numărului de internări în spitale (de asemenea o parte din spitale cu profiluri şi specialităţi diverse au fost transformate în spitale destinate pacienţilor infectaţi cu noul cornavirus).

Din luna septembrie, vânzările şi-au reluat ritmul, înregistrând un plus de 6,7%, comparativ cu perioada similară a anului precedent. Luna noiembrie s-a remarcat prin cele mai însemnate creşteri ale vânzărilor de după starea de urgenţă, comparativ cu perioada similară a anului precedent: 16,7% valoric şi 10,7% cantitativ în cutii.

 

news.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *