EXCLUSIV: Vizita misterioasă în China a oficialilor hunedoreni

De aproape două săptămâni, o delegație a Consiliului Județean Hunedoara se află în China. Foarte preocupați să transmită prompt fiecare strănut al conducerii CJ, comunicatorii angajați ai Cosiliului Județean au ales, de această dată, să treacă sub tăcere o vizită atât de importantă a oficialilor hunedoreni în țara vecină și prietenă, China.

Cum era de așteptat, lipsa de comunicare alimentează zvonurile. Așa s-a răspândit vestea că președintele CJ Hunedoara, Mircea Bobora, nu ar fi primit viza de intrare în China, ca urmare a unor declarații ofensatoare la adresa poporului chinez, declarații făcute pe vremea când era manager general la HeidelbergCement – Chișcădaga.

Astăzi, în exclusivitate pentru site-ul Replica-Info HD, Mircea Bobora a demontat acest zvon în cel mai simplu mod: ne-a arătat pașaportul său, cu viza valabilă de China. Și ne-a acordat un interviu (tot exclusiv, desigur) pe acest subiect. De asemenea, și-a pus la lucru departamentul de comunicare din Consiliul Județean, astfel încât hunedorenii vor afla pe ce s-a cheltuit peste un miliard de lei vechi (122.000 RON – sumă previzionată) din banii publici ai județului.

Reporter: Ce face delegația Consiliului Județean Hunedoara în China?

Mircea Bobora: Delegația care s-a deplasat în cele două regiuni ale Republicii Populare Chineze a avut drept principal scop un schimb de ceea ce înseamnă ”know how”, împrumut din partea noastră și dat de la noi către ei, dacă e posibil a unor cunoștințe pe domenii, cum ar fi cel al sănătății, al învățământului și nu în ultimul rând, în cel al infrastructurii, care constituie într-adevăr un fenomen în China și a modului de organizare a acestui subiect. Ăsta a fost parte din mandat, iar în a doua regiune, cu care avem o colaborare mult mai strânsă, subiectele s-au focusat pe ceea ce înseamnă implicarea Chinei în mult discutatele până acum, rămase la nivelul de discuție, a modernizării Liceului de Arte și a contribuțiilor la care China e dispusă să le aibă în ceea ce înseamnă învățământul și implementarea în zona asta, sau suplimentarea cu ceea ce înseamnă cadre didactice pentru predarea cursurilor gratuite de limba chineză.

Reporter: Care sunt relațiile între China și Consiliul Județean Hunedoara?

Mircea Bobora: Relațiile între China și Consiliul Județean Hunedoara au fost, sunt și vor fi foarte bune.

Reporter: Cine trebuia să fie șeful delegației?

Mircea Bobora: Privitor la deplasarea în China și a conducătorului delegației din partea Consiliului Județean, trebuia să merg eu. Eu am fost numit director de campanie electorală pentru alegerile care au avut loc în municipiul Lupeni și în Sălașu de Sus și, fără să îmi ceară absolut nimeni treaba asta în mod imperativ, am considerat că, în momentul în care colegii mei m-au mandatat cu această obligație, eu trebuie să-mi asum apartenența politică și să-mi fac treaba ca director de campanie în cele două localități.

Reporter: Deci nu e vorba că dumneavoastră nu ați fi primit viză….

Mircea Bobora: Eu îți aduc pașaportul. Cu viza Republicii Populare Chineze pe pașaportul meu. Deci eu am primit viză și îți aduc pașaportul ca să nu fie niciun dubiu la capitolul ăsta și că nu am adus ofense la adresa poporului chinez. Relația mea vizavi de chinezi și comunitatea noastră e foarte apropiată. Pot zice că am o relație foarte apropiată cu unul dintre profesorii de limbă chineză care predau aici. În afară de asta, am avut discuții cu ambasadorul Republicii Populare Chineze în urmă cu două săptămâni, într-o vizită informală pe care a făcut-o aici și îți fac o dezvăluire: domnul ambasador mi-a făcut onoarea să ne invite, pe mine și pe soția mea, într-o vizită privată la amabasada Republicii Populare Chineze. Nu am avut timp în perioada asta, dar îți promit că, după ce fac vizita, vin și îți spun și ce mi-a dat de mâncare, că am discutat și treaba asta și genul de mâncăruri care îmi plac. Și mi-a promis că îmi face el un fel de mâncare.

Reporter: Cine este șeful delegației acum?

Mircea Bobora: Domnul vicepreședinte Vasilescu Sorin.

Reporter: Câți oameni fac parte din delegația aceasta?

Mircea Bobora: Din delegația asta sunt doi consilieri, domnul Vasilescu, domnul Crișan de la Relații Externe și acest profesor de limbă chineză, care a făcut și serviciile tehnice și de translator în toată perioada cât stau acolo.

Reporter: Cine face parte din delegație, din partea Primăriei Deva?

Mircea Bobora: E o altă delegație, care se reunește cu delegația Consiliului Județean în regiunea Ningbo, ca să discute problematici legate, cum e și normal, de investiții la Liceul de Arte, care e situat pe teritoriul Primăriei Deva.

Reporter: Cât costă deplasarea? Din banii cui?

Mircea Bobora: Din banii Consiliului Județean și din banii Primăriei Deva. Să știi că nu am data și nu vreau să îți avansez cu plus/minus greșeli, dar Relațiile Externe îți pot spune exact. Cert e că le-am cerut și așa au și făcut: să ia biletele cu destul timp înainte și am înțeles că au fost discounturi. Numai astea au constituit un cost, transportul, restul fiind asigurat de partea chineză.

Reporter: Câte zile vor sta acolo?

Mircea Bobora: Păi, joi se întorc. Jumătatea delegației care a participat din partea Consiliului Județean și care a parcurs două regiuni în China stau 12 zile, iar cei de la primărie stau 6.

Reporter: De ce nu s-a dat niciun comunicat de presă referitor la această deplasare?

Mircea Bobora: Asta este cea mai sensibilă dintre întrebări și îmi pare rău că m-ai pus în situația unei întrebări sensibile. Îți promit că n-or să mai fie inadvertențe! Știu că subiectul meu a fost cel care s-a rostogolit, dar nu…

Reporter: Cei de la biroul de presă nu au dat că nu au vrut sau că li s-a spus să nu facă publice informațiile cu privire la delegație?

Mircea Bobora: Nu… Cred că nici nu era obligația să transmită cineva ”pune că pleacă!”.

Reporter: Cum să nu? Fiindcă este o deplasare făcută pe bani publici. De obicei, orice eveniment este promovat de biroul de presă al Consiliului Județean Hunedoara. Ăsta n-a fost!

Mircea Bobora: Este o greșeală! Nu numai a lor, ci și a noastră și mi-o însușesc, nu am ce să fac!

Reporter: Dar o conferință de presă aveți de gând să faceți, după ce se întorc oamenii din delegație?

Mircea Bobora: Sigur. Va fi o prezentare în care se va arăta ce s-a discutat, care au fost concluziile… O să recuperez din greșeala inițială prin ce vom face după ce se întorc din China.

Reporter: Când putem afla câți bani a costat deplasarea aceasta?

Mircea Bobora: Imediat. (o sună pe secretară: ”Spune-i lui Butar să vină!”. Marin Butar – consilier în cadrul Serviciului deRelații Externe, vine în două minute, iar Mircea Bobora îi trasează noi ordine). Când s-a plecat în China, hai că nu e un capăt de țară, dar o să întreb, așa, ca să fie în evidența ta și numai a ta, că lucrezi și la compartimentul de relații externe, dacă pleacă cineva în exterior, automat comunicat de presă. Adică lucrurile astea trebuie fixate. Și doi: să îmi dai costul deplasării în China. Acum! (aflăm că suma previzionată se ridică la 122.832 de lei). Deci orice delegație se anunță de acum înainte, componența delegației și tot obligația ta e ca, în maxim o săptămână de la sosire, șeful delegației să susțină o conferință de presă.

Alin BENA

Anamaria NEDELCOFF

Anamaria Nedelcoff

anamaria.nedelcoff@gmail.com

nedelcoff has 423 posts and counting.See all posts by nedelcoff

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *