Exercițiu complex de căutare-salvare în avalanșă organizat în masivul Parâng (VIDEO)

Exercițiu complex de căutare-salvare în avalanșă organizat astăzi de salvamontiștii hunedoreni în masivul Parâng.

Scenariul exercițiului a presupus producerea unei avalanșe ce a surprins, pe un traseu montan, 4 turiști ce au fost ingropați sub zapadă. Pentru localizarea raniților salvamontiștii hunedoreni au utilizat cele mai noi echipamente utilizate în intreaga lume în asemenea situații. Este vorba despre o dronă cu ajutorul careia a fost observată și evaluată situația din aria afectată de avalanșă, despre sisteme de emisie-recepție folosite de alpiniști și despre sonde de avalanșa sau rucsaci prevazuți cu airbaguri de protecție pentru salvatori.

După recunoașterea realizată prin dronă a intrat in scena Unitatea de căutare canină a Salvamont Hunedoara, specializată în identificarea victimelor îngropate în zapadă. Cercetarea locului producerii presupusei dislocări de zapadă a fost realizată și cu ajutorul sondelor de avalanșă, care pot patrunde până la 3 metri sub zapadă.

Scenariul a mai implicat preluarea răniților de către salvatorii SMURD și blocarea DN 7A de dislocarea zapezii.

Exercițiul a urmărit atât fixarea și exersarea noilor tehnici de căutare în avalanșă cât și capacitatea de cooperare a structurilor implicate în gestionarea unei asemenea situații: Salvamont Hunedoara, Prefectura Hunedoara, Inspectoratul pentru Situații de Urgența, Inspectoratul Județean de Poliție și Inspectoratul Județean de Jandarmi.

GALERIE FOTO

ISU Hunedoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *