Fierberea mustului, pericolul nevăzut din gospodărie

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Hunedoara atrage atenția asupra riscurilor la care se supun persoanele care prepară vinul acasă.

„Pentru că mulți dintre voi vă bucurați în această perioadă de culesul strugurilor și mai apoi de pregătirea vinului, vă atragem atenția asupra unui pericol mai puțin luat în seamă, și anume, intoxicația cu gazele rezultate în urma procesului de fermentație a mustului”, arată ISU Hunedoara.

Iată câteva măsuri esențiale pe care vă recomandăm să le respectați, pentru a nu vă pune viața în pericol: nu puneți mustul la fermentat în spații închise; nu intrați în încăperile în care fierbe vinul, fără să asigurați o ventilație corespunzătoare; anunțați pe cineva că urmează să intrați într-o astfel de încăpere; pentru situații de urgență, apelați în cel mai scurt timp, numărul unic 112.

În condiţiile în care acesta nu este depozitat în spaţii corespunzătoare, care să poată fi aerisite, pe timpul procesului de fermentare pot apărea incidente sau chiar tragedii.

O persoană care a inhalat cantităţi mai mici de dioxid de carbon prezintă dureri de cap, greţuri – cu sau fără vărsături, ameţeli, tulburări de vedere, greutate în respiraţie. Dacă în aer gazul este în concentraţie foarte mare, persoana în cauză îşi pierde cunoştinţa în câteva minute, iar consecinţele pot fi grave. Este foarte important de ştiut că victima nu îşi dă seama că se intoxică deoarece dioxidul de carbon pe care îl emană vinul în timpul fermentării nu are culoare şi nici miros.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *