Florin Cîţu: Am implementat o politică fiscală anticiclică, prudentă şi responsabilă

Investiţiile nete realizate în economia naţională au crescut cu 1,5% în primul semestru, faţă de semestrul 1 din 2019, la 41,596 miliarde lei, a anunţat miercuri Institutul Naţional de Statistică (INS). Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a declarat, miercuri, după ce INS a anunţat că investiţiile nete în economia naţională au crescut, că a fost implementată „o politică fiscală anticiclică, prudentă şi responsabilă”, iar economia a răspuns ”perfect”. „În continuare este nevoie şi de dobânzi reale zero sau chiar negative pentru a menţine acest ritm”, afirmă Cîţu.

„În trimestrul II 2020 investiţiile nete realizate în economia naţională au însumat 23,509 miliarde lei, în creştere cu 0,4%, comparativ cu trimestrul II 2019. În semestrul I 2020 investiţiile nete realizate în economia naţională au însumat 41,596 miliarde lei, în creştere cu 1,5%, comparativ cu semestrul I 2019″, a anunţat INS.

În trimestrul II 2020, comparativ cu trimestrul II 2019, investiţiile nete realizate în economia naţională au crescut cu 0,4%, creştere înregistrată la alte cheltuieli cu 15,5% şi la utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 0,7%. La lucrări de construcţii noi s-a înregistrat o scădere cu 1,9%.

În semestrul I 2020, comparativ cu semestrul I 2019, investiţiile nete realizate în economia naţională au crescut cu 1,5%, creştere înregistrată la lucrările de construcţii noi cu 7% şi la utilaje (inclusiv mijloace de transport) cu 2,3%. La alte cheltuieli s-a înregistrat o scădere cu 21,5%.

Investiţiile nete reprezintă cheltuielile destinate creării de noi mijloace fixe, dezvoltării, modernizării şi reconstrucţiei celor existente, precum şi valoarea serviciilor legate de transferul de proprietate asupra mijloacelor fixe existente şi al terenurilor preluate cu plată de la alte unităţi sau de la populaţie (taxe notariale, comisioane, cheltuieli de transport, de manipulare etc.).

 

news.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *