Florin Cîțu: IMM Invest, șomajul tehnic și amânarea plății ratelor vor continua și anul viitor, dar „poate nu vor avea aceeaşi formă”

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a anunţat, luni seară, că unele măsuri luate de Guvern, cum ar fi şomajul tehnic, IMM Invest sau amânarea plăţii ratelor, au funcţionat anul acesta şi că vor putea continua anul viitor, dar „poate nu vor avea aceeaşi formă”.

„Măsura şomajului tehnic a funcţionat, durează până la finalul anului, nu a fost niciodată oprită anul acesta. Pe timpul anului au fost companii care… sau au fost decizii ale Guvernului care au fost luate în urma acestei crize de sănătate şi  dacă a fost închis un anumit sector sau o anumită zonă, acestea au beneficiat de şomaj tehnic. Să nu uităm că este o măsură care va rămâne, zic eu, şi după această criză, acea măsură a muncii flexibile. Sunt măsuri pentru a susţine forţa de muncă care funcţionează. Pe partea cealaltă, de susţinere a investiţiilor, IMMInvest continuă şi anul viitor. Plafonul este epuizat până la 15 miliarde, mai sunt 5 miliarde de lei de epuizat, deci încă nu s-a epuizat, deci aceste măsuri continuă şi sunt măsurile care au ajutat la creşterea economică în această perioadă”, a declarat Florin Cîţu la B1TV, luni seară.

Întrebat cum sunt ajutaţi cei din HoReCa, Cîţu a explicat că programul IMM Invest a fost o măsură care a ajutat şi acest sector.

„Până acum, pentru domeniul Horeca s-a eliminat plata impozitului specific, până la finalul anului. Au fost şi alte măsuri. IMM Invest a fost o măsură care a ajutat foarte mult acest sector şi ajută exact angajatorii pentru că sunt bani pentru capital de lucru sau investiţii, capital de lucru din care pot să plătească tot felul de facturi, dar în acest moment, aşa cum a anunţat premierul, se lucrează la o măsură care , la un ajutor de stat care trebuie bineînţeles, aprobat de Comisia Europeană, un ajutor de stat care  va susţine o parte din pierderea cifrei de afaceri în 2020 datorită crizei de coronavirus. Sunt măsuri care au fost targetate pe acest sector, acum au fost nişte măsuri, dacă este nevoie discutăm de a susţine parte din pierderi ale cifrei de afaceri”, a declarat Cîţu.

Ministrul Finanţelor Publice a mai menţionat că discuţiile despre continuarea programului de amânare a plăţii ratelor sunt unele mai complexe şi depind de mai mulţi factori.

„Sunt discuţii mai complexe pentru că aici depindem şi de nişte decizii pe care trebuie să la ia Banca Naţională, de decizii ale Agenţiei care supervizează piaţa bancară în Uniunea Europeană, trebuie să vedem costurile şi dacă şi cât din acestea, ca şi în cazul creditelor ipotecare vor fi susţinute şi de către stat. Deci este o discuţie mai complicată. Dar este clară intenţia noastră şi am găsit şi de partea cealaltă deschidere, atât din partea BNR cât şi a sistemului financiar bancar aşa cum am găsit soluţia care s-a aplicat celor afectaţi de coronavirus, aşa vom găsi în continuare soluşii, dar le vom prezenta în următoarele săptămâni”, a mai declarat Cîţu.

Ministrul a adăugat că toate aceste programe vor continua şi anul viitor, pentru ajutorarea sectorului economic.

„Toate vor fi prelungite, IMM Invest, şomajul tehnic, ajutorul pentru părinţi. Poate nu vor avea aceeaşi formă”, a completat Cîţu.

 

news.ro

viewscnt

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *