Florin Cîțu: Rectificarea bugetară urmărește menţinerea ţintei de deficit bugetar la 7,16%

Premierul Florin Cîţu afirmă că singurul rol al rectificării bugetare este de a modifica, dacă este nevoie, alocarea resurselor în buget, în funcţie de execuţia bugetară, „pentru a menţine deficitul bugetar la ţinta de 7,16%”. „(…) nu există elemente care să ducă la creşterea deficitului bugetar, iar resursele alocate în buget, la începutul anului, sunt suficiente, având în vedere ritmul cheltuielilor lunare din prima jumătate a anulu”, arată Cîţu. El menţionează că sunt şi elemente noi de luat în calcul. „Aşa că bugetele unor ministere vor beneficia de resurse suplimentare, dar în limita deficitului bugetar asumat, de 7.16% (sau mai mic)”, conchide premierul.

„Rectificarea bugetară are la bază execuţia bugetară. În funcţie de execuţia bugetară, vedem dacă este nevoie să modificăm ceva la alocarea resurselor în buget, pentru A MENŢINE deficitul bugetar la ŢINTA de 7,16%. Acesta este singurul rol al rectificării bugetare”, a afirmat Florin Cîţu, luni, într-o postare pe Facebook.

El a prezentat câteva dintre concluzille apărute în Raportul privind execuţia bugetară pe al doilea trimestru al anului 2021.

„Cheltuielile bugetare efectuate în trimestrul al II-lea al anului 2021 s-au situat sub nivelul programat în cazul majorităţii titlurilor de cheltuieli şi în special în cazul cheltuielilor de capital şi a celor cu proiectele finanţate din fonduri externe nerambursabile”, a arătat premierul, citând raportul.

Potrivit documentului, „este necesar ca în perioada imediat următoare să se intensifice eforturile de implementare a proiectelor de investiţii finanţate atât din resurse bugetare interne cât şi din fonduri externe nerambursabile astfel încât să se recupereze din decalajul, faţă de cheltuielile programate a se efectua, înregistrat în primele două trimestre ale anului 2021. De asemenea, în acest context, şi sumele atrase din fonduri externe nerambursabile ar urma în perioada următoare să recupereze din decalajul înregistrat în perioada analizată”.

„De asemenea, se impune ca la nivelul ordonatorilor principali de credite, să fie luate măsuri pentru creşterea gradului de absorbţie a fondurilor externe nerambursabile, precum şi pentru creşterea rigurozităţii în programarea trimestrială a cheltuielilor publice”, a fost o altă concluzie.

„Este foarte clar că nu există elemente care să ducă la creşterea deficitului bugetar, iar resursele alocate în buget, la începutul anului, sunt suficiente, având în vedere ritmul cheltielilor lunare din prima jumătate a anului. Bineînţeles, există şi elemente noi pe care trebuie să le luam în calcul la această rectifcare. Asa că bugetele unor ministere vor beneficia de resurse suplimentare, dar în limita deficitului bugetar asumat, de 7.16% (sau mai mic)”, a conchis premierul Cîţu.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *