Florin Oancea răspunde atacurilor lui Mareș

În urma învinuirilor aduse de Răzvan Mareș, în cursul zilei de joi, 15 februarie 2018, primarul Florin Oancea a dat într-o conferință de presă răspuns. Punctual a prezentat întrebările și a dat explicațiile necesare, considerând că este nevoie ca cetățenii să fie informați corect despre situația reală din primărie. Iată mai jos învinuirile aduse de Răzvan Mareș primarului Florin Oancea și răspunsurile acestuia.

  1. Viceprimarul Mareș Răzvan a întrebat câte persoane au fost angajate în instituție în perioada decembrie – februarie.

Primarul Florin Oancea răspunde că doar o persoană, pe nume Mihail Suraș. Respectivul este persoana pe care viceprimarul Mareș a recomandat-o spre angajare pentru ai fi șofer spunând că din poziția de viceprimar, are dreptul la conducător auto, o persoană în care să aibe încredere. Primarul respinge informația prin care este acuzat că ar fi angajat în perioada respectivă 30 de persoane, în situația în care prin organigrama pe care o va propune consiliului local Deva trebuie să se reducă numărul de angajați. În realitate este vorba de un singur om care a dat concurs și a reușit. E drept nemaiavând mașină Razvan Mareș este supărat că prietenul dânsului, Mihail Suraș, nu poate să-l mai ducă de la servici până acasă sau în altă parte cu mașina instituție.

      2. Primarul a oprit proiectul pe fonduri europene Centru de zi de la Sântuhalm, afirmă Mareș

Revenind la proiectul pe fonduri europene cu școala de la Sântuhalm, Florin Oancea apreciază  că este bine că se accesează fonduri europene pentru reabilitarea clădirii doar că obligațiile survenite în urma investiției nu vor putea fi îndeplinite deoarece cetățenii își doresc acolo o farmacie, un punct alimentar, sau o unitate de desfacere a produselor de patiserie. Realitatea nu s-a potrivit cu intențiile inițiatorilor proiectului care doreau ca prin fondurile europene să se realizeze aici un centru de zi pentru persoanele vârstnice. Partea de cofinanțare din partea Primăriei Deva era la început de 100.000 de euro. Pe o perioada de 5 ani de zile ar fi existat obligația să lucreze aici 12 persoane, kinetoterapeut, fizioterapeut, maseur, doctor, asistente, a căror servicii se adresau doar persoanelor de peste 65 de ani. A întrebat locuitorii de aici, preotul, dacă vor merge la acest centru de zi și la unison au răspuns că nu sunt interesați. Costurile cu cele 12 persoane angajate pe o perioada de 5 ani, cât trebuia sa îî păstreze, ar fi fost de 500.000 de euro, bani suportați din bugetul local. Riscul major era că în fiecare zi trebuiau să beneficieze de serviciile acestui centru minim 30 de persoane, interlocutorii chestionați susținând că după ce vin de la muncă nu va exista interesul pentru masaj sau fizioterapie. Riscul era ca la controalele inopinate care se fac în perioada de post implementare, în acei 5 ani, să se constate că nu ajung aici în medie 30 de persoane pe zi și să se retragă finanțarea de 700.000 de euro care va fi suportată de primărie. Concluzia a fost că bugetul local ar fi pierdut mai mult ca sigur, 100.000 de euro ca și cofinanțare, încă 500.000 de euro salariile personalului pe 5 ani și cei 700.000 de euro fonduri europene ce trebuiau restituiți, adică un total de aproape 2.000.000 de euro pentru o clădire care rămânea apoi fără destinație tinând cont că acolo nu mai sunt elevi. Nu s-a gândit nimeni la perioada de post implementare, nu și-a pus nimeni întrebarea dacă este o investiție eficientă, utilă, aceasta în situația în care locuitorii din Sântuhalm nu și-au dorit acel centru. Așa că a stabilit că mai bine vor reabilita acea clădire pe părți din bugetul local sau din împrumuturi, dar cu o destinație pe care și-o doresc cetățenii. Acestea sunt motivele pentru care Oancea a oprit investiția. Din păcate viceprimarul, timp de un an si jumătate, nu a analizat situația corect și nu l-a interesat că se pot pierde bani, ba mai mult, vine acum și acuză.

  1. Viceprimarul Răzvan Mareș întreabă dacă s-au mărit salariile angajaților de la Aqualand Deva?

Răspunsul este dat de directorul de la Aqualand, Paul Enescu, care a spus că în urma ordonanței de urgență 846 din 2017, a mărit salariile de la 1450 de lei la 1900 lei, tuturor angajaților, fiind obligat de lege.

  1. Mareș întreabă de ce dă primarul bani la S.C. Aqualand în situația în care a afirmat că nu va aloca aici nici un leu.

Florin Oancea amintește că nu a afirmat niciodată acest lucru. A anunțat chiar și într-o conferință de presă că vrea o eficientizare a activității, motiv pentru care din luna ianuarie nu va mai aloca sume de bani pentru plata salariilor. Ei au obligația ca din veniturile pe care le încasează să suporte costurile salariale. În schimb este o hotărâre de consiliu local numărul 134 din 2013 prin care s-au stabilit noile tarife de intrare la Aqualand Deva și susținerea din bugetul local al municipiului pentru tariful de intrare a unor categorii de persoane, carduri pentru copii, pensionari și persoane cu handicap. Aceste sume de bani le-a plătit pentru că impune legea și o va face în continuare pentru anul 2018. Ba chiar prezintă un ordin de plată semnat de Răzvan Mareș în data de 13 februarie 2017 în valoare de 107 315 lei, plată bilete intrare card copii, pensionari și persoane cu handicap. Oancea arată că Mareș cât a fost primar delegat de către Mircia Muntean a semnat un asemenea ordin de plată și a făcut corect acest lucru. La fel, acum, este vorba de aceeași situație.

  1. Mareș afirmă că primarul a spus că nu mai plătește norma de hrană către poliția locală și iată totuși o plătește, dovedind prin aceasta că este inconsecvent.

Florin Oancea răspunde: dacă se informa corect, pentru că tot spune că primește informații de la colegi despre ce se întâmplă în primărie ar fi aflat că în 25 ianuarie s-a plătit suma de 107 000 lei reprezentând norma de hrană aferentă lunii decembrie 2017, fiind obligat de lege să acorde norma de hrană până la finele anului. În proiectul de buget pe 2018 primarul propune abrogarea hotărârilor care se referă la alocarea normei de hrană pentru acest an. Prin aceasta demonstrează că este consecvent. Nu a prins alocarea normei de hrană în bugetul pe 2018 deoarece nu sunt bani pentru acordarea ei. 

  1. Viceprimarul spune că a solicitat o copie după celebra organigramă dar nu a primit nimic. Nu știe de ce o țin la secret.

Primarul spune că noua formă a organigramei a fost trimisă la ANFP, s-au cerut între timp mai multe clarificări și în această săptămână a primit avizul. În următoarea ședință de consiliu local, din 28 februarie 2018, pe ordinea de zi va fi și propunerea pentru noua organigramă și o va supune votului consilierilor locali.

  1. Mareș a întrebat de ce nu a fost înființată mai devreme firma de transport local ?

Florin Oancea îi reamintește viceprimarului că este în funcție din data de 4 decembrie 2017, a muncit la proiectarea bugetului, la noua organigramă, a avut nenumărate întâlniri și discuții cu cei de la ADR Vest pentru proiecte europene, a discutat problema transportului public local  și a găsit soluții. La toate acestea viceprimarul fiind un “consilier local de lux” cu un salariu de aproape 9.000 de lei net nu a participat.

Pe vremea când Mareș participa la emisiuni televizate, făcea audiențe în aer liber, conferințe de presă, din poziția de viceprimar, în sala de consiliu local, în timp ce primarul delegat, Ovidiu Moș, era alături, fără să știe care sunt temele, dacă și muncea la înființarea firmei de transport local astăzi era înființată. Am găsit o formula legală pentru acest serviciu. Nu puteam să lăsăm devenii fără transport local. Soluția, a completat Laura Sârbu, secretarul municipiului Deva propune modificarea unor trasee de transport local. Contractul cu firma de transport este valabil până când primăria va semna un nou contract.

  1. Răzvan Mareș a spus: a vrut să ne dea afară pe amândoi viceprimarii, dar acum s-a sucit și l-a luat lângă el pe Ovidiu Moș.

Florin Oancea a explicat că l-a luat lângă el pe Ovidiu Moș pentru că el este primarul tuturor devenilor, a trecut peste orgolii și divergențe și dacă vrem să facem administrație, trebuie să stăm la aceeași masă. A mai adăugat că nu a semnat nici un protocol cu PSD, nu va semna și în 2020 vor fi adversari.

La finalul conferinței de presă, Florin Oancea a declarat că viceprimarul Răzvan Mareș a călătorit pe bani publici în 2016 și 2017, la Budapesta, Viena, în China, Italia și în Andora. Mareș nu a prezentat nici un raport pentru a arăta obiectul vizitelor. Primarul nu este interesat să știe cu cine a făcut acele vizite dar nu este de acord ca momentele de relaxare să fie făcute pe bani publici. Primarul a mai spus că în scurt timp, viceprimarul va fi schimbat din funcție, pentru că nu are nimic în comun cu administrația publică locală.

 

Mircea GOIAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *