Fotbalul a intrat în vacanță

Odată cu disputarea ultimului meci din etapa a XII-a a Ligii 1 de futsal, toate echipele hunedorene angrenate în competiții organizate sub tutela Federației Române de Fotbal au intrat în vacanța de iarnă.

La futsal, în Liga 1, Autobergamo Deva, așa cum se știe, a terminat anul pe primul loc, cu 29 de puncte, după victoria clară, cu 4-1, pe terenul etrenei rivale Informatica Timișoara, fiind urmată, pe podium, de United Galați (28) și Imperial Wet Miercurea Ciuc (25). În continuarea clasamentului sunt Informatica Timișoara (24), Dunărea Călărași (21) și FK Odorheiu Secuiesc (20), harghitenii, în ultimul meci al anului, învingând, în deplasare, cu 12-5 la Bukovina Vicov. Aceste șase echipe sunt ca și calificate în play-off, celelalte participante, respectiv Poli Iași (13), Gloria Buzău (7), Bukovina Vicov (3) și Clujana Cluj (0) urmând a lupta pentru evitarea retrogradării, campionatul urmând a se relua în a doua jumătate a lunii ianuarie, cu etapa a XIII-a a sezonului regulat, în care Autobergamo va juca în deplasare, la Odorheiu Secuiesc.

Trecând la fotbalul mare, trebuie spus că noua echipă a Petroșaniului, ACS Energeticianul, care evoluează în Liga 2, a terminat anul undeva la mijlocul clasamentului, fiind pe locul 8, cu 29 de puncte, după desfășurarea celor 19 etape din tur și a primelor două din retur. Această plasare pare a-i scuti, la momentul actual, pe petroșăneni de grijile retrogradării, primul loc care duce spre Liga 3, respectiv al XVI-lea, fiind ocupat de Metaloglobus București, cu 21 de puncte. Pe de altă parte, însă, cei de la Energeticianul sunt departe și de promovare, obiectiv propus pentru a marca 100 de ani de fotbal în Petroșani, echipa de pe locul al treilea, care duce la barajul pentru Liga 1, adică Petrolul Ploiești, având 45 de puncte, ca și a doua clasată, Academica Clinceni, în vreme ce liderul Sportul Snagov, are 46 de puncte, spre vârful ierarhiei, chiar cu gândul la primul eșalon, mai fiind Universitatea Cluj, Chindia Târgoviște (ambele cu 44) și chiar și FC Argeș (41). Reluarea Ligii 2, cu etapa a XXII-a, este programată pentru ultimul week-end din februarie 2019, când ACS Energeticianul va juca, la Petroșani, cu ASU Politehnica Timișoara, locul 12 în prezent, cu 25 de puncte.

Mergând mai jos, la Liga 3, unde, în seria a IV-a, județul nostru are două echipe, CNS Cetate Deva și nou – promovata CS Hunedoara, și aici s-a încheiat turul de campionat. Echipele hunedorene au avut evoluții contradictorii, care le-au dus undeva spre partea inferioară a clasamentului, fiind mai aproape de retrogradare decât de promovare, dar acest din urmă obiectiv nu a fost luat în calcul de niciuna dintre cele două.

Cea mai bine clasată este CS Hunedoara, pe locul 10, cu 19 puncte, însă echipa de pe Cerna a terminat turul gâfâind, oibținând, în ultimele cinci etape, doar două remize, după ce avuse, în primele două treimi ale turului, evoluții apreciate, cochetând, la un moment dat, chiar și cu locurile fruntașe. Cealaltă echipă a județului, CNS Cetate Deva, este pe locul 12, care, teoretic, ar putea fi chiar retrogradabil, cu 17 puncte. Până a ajunge, însă aici, devenii au avut un tur de campionat dezamăgitor, revenind, practic, către linia de plutire doar în ultimele trei runde, când au câștigat șapte dintre cele nouă puncte puse în joc. Pe primele locuri sunt Șoimii Lipova (34 de puncte), Gloria Cermei (31), Crișul Chișineu și ACS Dumbrăvița (ambele cu 29), iar pe ultimele CSC Ghiroda (16), Industria Galda (15), CSM Lugoj (6) și CS Ocna Mureș (1). Returul se va relua în primul sfârșit de săptămână din martie, Deva urmând a juca acasă cu Ocna Mureș, iar Hunedoara în deplasare, la Millenium Giarmata, echipă situată între formațiile din județul nostrum, fiind pe locul 11, cu 17 puncte.

Fără doar și poate, însă, cel mai palpitant a fost turul Ligii 4 Hunedoara, unde, după prima jumătate a campionatului, primele șase clasate fiind înșirate pe distanța a doar cinci puncte. Campioni de toamnă sunt cei de la Gloria Geoagiu, cu 16 de puncte, care au depășit, la golaveraj, Aurul Brad, podiumul fiind completat de Retezatul Hațeg (25), în apropierea pozițiilor fruntașe fiind, în ordine, CSM Vulcan, Șoimul Băița (ambele cu 22) și Inter Petrila (21). În atare condiții, returul va fi unul extreme de disputat, fiind la mijloc și o miză importantă, câștigătoarea competiției urmând a reprezenta județul Hunedoara la barajul de promovare în Liga 3.

În fine, turul de campionat al Ligii 5 de fotbal Hunedoara a reprezentat o adevărată demonstrație de forță făcută de către cei de la Măgura Pui, care au câștigat, pe linie, toate cele 12 meciuri disputate, acumulând, logic maximul de puncte posibile, respectiv 36. În acest eșalon, în care întîlnim și o echipă fără vreun punct acumulat, respectiv Santos Boz, lupta este mai interesantă pentru ocuparea celorlalte locuri pe podium, la acestea sperând șase echipe distanțate de tot atâtea puncte, fiind vorba, în ordine, de Aurul Certej, AS Sântămăria Orlea (ambele cu 23), Metalul Crișcior (22), Zarandul Crișcior (21), Unirea General Berthelot (10) și CSC Ilia (17).

Atât în Liga 5, cât și în eșalonul județean superior, returul campionatului este programat a începe în luna martie, dar totul depinde, ca și la diviziile mai înalte, de starea vremii.

În România se mai joacă fotbal, la nivel de seniori, doar în Liga 1, dar, din păcate, județul nostru nu mai are, de ani buni, reprezentante la acest nivel, după ce, în trecut, evoluaseră pe prima scenă, Corvinul Hunedoara și Jiul Petroșani, ce au jucat și în cupele europene, dar și Aurul Brad și Minerul Lupeni, iar prima și ultima dintre acestea nici măcar nu mai există.

 

Amarildo SZEKELY 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.