Îngrijorare majoră! Lista “neagră” a celor 100 de companii exceptate de la aplicarea legislaţiei privind guvernanța corporativă

Fondul Proprietatea, acţionar minoritar la companii de stat din diverse sectoare de activitate, şi-a exprimat ”îngrijorarea majoră” cu privire la un nou proiect legislativ, discutat în prezent în comisiile din Camera Deputaţilor, care propune exceptarea a 100 de companii de stat de la aplicarea legislaţiei în vigoare privind guvernanța corporativă. Unele dintre cele mai valoroase companii de stat româneşti, care activează în sectoare vitale, sunt vizate, printre acestea numărându-se: Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Aeroporturi Bucureşti, Romgaz, Salrom, Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Transelectrica şi CE Oltenia.

”Fondul Proprietatea este surprins de faptul că amendamentele acestui proiect de lege sunt în mare măsură aceleaşi cu cele declarate neconstituţionale de către Curtea Constituţională în februarie 2018. Este posibil ca plenul Camerei Deputaţilor să voteze acest proiect săptămâna aceasta”, informează FP într-un comunicat.

Dacă proiectul va fi adoptat în forma actuală, exceptarea a peste 100 de companii de stat de la aplicarea normelor de guvernanţă corporativă ar fi un uriaş pas înapoi în privinţa credibilităţii economice a României, spun reprezentanţii FP.

FP avertizează ca acesta va avea un impact extrem de costisitor pentru companiile de stat româneşti, riscând să le transforme în găuri negre, din cauza dispariţiei totale a transparenţei şi a responsabilităţii management-ului în companiile de stat.

FP avertizează şi asupra ”nivelului inimaginabil de arbitrariu, incompetenţă şi derizoriu în privinţa numirii conducerii acestor companii, ce va conduce la completă lor politizare; lipsei controlului şi monitorizării publice a cheltuielilor efectuate de companii, transformându-le în ţinte uşoare pentru politicienii corupţi”.

În acest context, Fondul Proprietatea îndeamnă Parlamentul să analizeze cu atenţie impactul negativ major al acestor excepţii şi să voteze împotriva adoptării infamei liste negre de companii exceptate de la aplicarea guvernanţei corporative.

”Companiile de stat aparţin tuturor românilor, care sunt perfect îndreptăţiţi să aibă acces la date privind situaţia şi evoluţia acestora. Or, odată cu exceptarea aplicării guvernanţei corporative în numeroase companii de stat, nu va mai exista obligativitatea raportării publice periodice a niciunor informaţii financiare sau operaţionale. Probabil vom intra într-o epoca de întuneric total în care nu vom mai şti mai nimic despre performanţă companiilor de stat, cu excepţia aflării peste un an sau doi că unele din cele mai de succes companii de stat româneşti vor fi aproape în insolvenţă, iar noi ne vom întreba cum de am ajuns acolo. E ca şi când i-ai lăsa pe Ali Baba şi cei 40 de hoţi într-un seif bancar imens, cu luminile stinse şi alarma deconectată, iar apoi ai pretinde că eşti surprins de rezultate. Sunt uimit că o astfel de acţiune dăunătoare este luată în considerare, în condiţiile în care obiectivul stabilit al României este de a deveni o ţară cu statut de piaţă emergentă”, afirmă Johan Meyer, director general al Franklin Templeton Investments Limited şi Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea.

Reprezentanţii Fondului Proprietatea se declară extrem de dezamăgiţi să asiste ”la o altă încercare menită să reducă sfera aplicării acestei legislaţii vitale”, parte a unor atacuri repetate din ultimii doi ani.

Între timp, în alte pieţe emergente şi dezvoltate, guvernanţa corporativă nu mai reprezintă o noutate, ci este mai degrabă normă, spun ei.

”În trecut, consecinţele managementului deficitar, numit pe criterii politice, au produs pierderi considerabile pentru întreprinderile de stat. În prezent, acestea ar putea fi foarte nocive pentru o ţară care are nevoie de resurse bugetare, doreşte să fie un exemplu în Europa în ceea ce priveşte competitivitatea şi aspiră la standardele OECD şi aderarea la acest organism”, adaugă reprezentanţii FP.

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *