Golgota din Straja

Sute de credincioși au luat parte la cea mai mare procesiune care are loc, în preajma sărbătorilor Pascale, în județul Hunedoara. Drumul Crucii este refăcut de 19 ani încoace și la procesiune au luat parte sute de credincioși din Valea Jiului sau turiști veniți din alte zone ale țării. Este una din cele mai lungi procesiuni religioase din lume al cărei scop este acela de a rememora patimile lui Isus pe drumul său către Golgota. Emil Părău este cel care în

urmă cu 19 ani a inițiat această procesiune.

“Straja a fost locul unor aprige lupte în timpul Primului Război Mondial – povesteşte Emil Părău. Mulţi soldaţi şi-au găsit aici obştescul sfârşit şi sufletele lor au continuat să rătăcească. Am realizat acest lucru după ce, la mijlocul anilor 90, am fost martor al unui eveniment surprinzător. Un bec din sala de mese a cabanei mele s-a ars, în interiorul lui apărând în chip miraculos semnul Sfintei Cruci. Stareţul Mănăstirii Lainici mi-a spus atunci că acesta este un semn de la Dumnezeu. Un semn că la Straja trebuie să ridicăm o cruce pentru odihna sufletelor eroilor neamului care au pierit în aceste locuri”, își amintește Emil Părău.

“Drumul Crucii” a venit ca o continuare a modului în care Straja s-a transformat, în egală măsură, în staţiune turistică şi loc de pelerinaj în tot timpul anului, dar mai cu seamă în Vinerea Mare, când crucea de 100 de kilograme, 4,40 metri lungime şi 2,20 metri lăţime, sculptată cu imagini reprezentând cele 14 popasuri, având încastrată în ea moaşte de sfinţi, este purtată pe umeri de credincioşi în procesiunea spre Golgota din Straja. Autoritățile locale de la Lupeni s-au implicat în organizarea acestei procesiuni care a devenit un reper pentru localitate în preajma sărbătorilor Pascale.

 ”Este o onoare pentru noi toți, cetățenii municipiului Lupeni, că în orașul nostru avem un eveniment de o asemenea însemnătate creștină. Pentru acest lucru, îi mulțumesc și în acest fel domnului Emil Părău pentru această idee, care a transformat Lupeniul și Straja într-un loc de pelerinaj creștin cu prilejul Sfintelor Paște. Datorită acestui eveniment, reușim să ne încărcăm spiritual, în întâmpinarea sărbătorii Învierii Domnului nostru Isus Hristos”, spune Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.

Credincioșii poartă pe umeri o cruce de lemn, care cântărește peste 100 de kilograme și pe care o transportă 10,145 de kilometri, până la o altitudine de 1440 metri, la schitul din Straja. Pe traseu, pelerinii fac 14 opriri, în locuri marcate, unde preoţii care conduc cortegiul, citesc din Cartea Sfântă cele 12 Evanghelii.

“O singură dată în an credincioşii care urmează această procesiune pot înţelege mai bine suferinţa la care a fost supus Mântuitorul pentru iertarea păcatelor noastre. În acest fel, învăţăm să preţuim mai mult credinţa, să fim mai buni cu noi şi cu semenii noştri şi să nu uităm să-i mulţumim lui Dumnezeu pentru tot ceea ce avem”, mai spune Emil Părău.

Crucea purtată de pelerini pe umeri rămâne apoi să străjuiască altarul schitului din stațiunea montană Straja.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *