Guvernare fără de lege

 PSD și ALDE manifestă un dispreț sfidător, în formă continuată, față de legi vitale ale statului român, demonstrând că agenda celor care guvernează România este una strict personală, fără legătură cu buna guvernare, cu statul de drept, cu problemele de zi cu zi ale cetățenilor români.

 15 noiembrie este o zi extrem de importantă pentru finanțele publice ale țării. Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, pare a fi acea lege care îi enervează la culme pe cei din PSD. Ea menționează, cu subiect și predicat, la art. 35, că Guvernul are obligația de a transmite Parlamentului, până cel târziu la data de 15 noiembrie a fiecărui an, proiectele legilor bugetare. Cine își face iluzia că Tudose, Vîlcov și Dragnea nu cunosc legea, se înșeală. Problema este că  PSD și ALDE au demonstrat, în nenumărate rânduri, nu doar o dată, că, pentru ei, respectarea legii este un moft! Liberalii au atras atenția, încă de la sfârșitul verii  acestui an, că Ministerul finanțelor publice trebuie să respecte legea și să aducă în fața opiniei publice principalii indicatori și plafoane de cheltuieli pe care se va construi bugetul pe anul 2018. Nici astăzi Guvernul nu ne spune, deși legea îl obligă, cât va fi plafonul de cheltuieli de personal pentru anul 2018, pentru a ști dacă anul viitor vor fi bani pentru salarii. Pentru anul 2018, plafonul cheltuielilor de personal va trebui să ajungă la peste 9,5% din PIB, altfel nu va fi asigurată plata tuturor salariilor din sectorul bugetar. Este cert că, în aceste condiții, în luna decembrie, PSD și ALDE va transmite Parlamentului un alt proiect de buget încropit, făcut în grabă, fără nicio legătură cu realitatea economică și socială. Din păcate, vor merge iarăși pe aceleași premise păguboase pentru România, acelea de a umfla cifrele la începutul anului și de a tăia, în vară, bruma de bani de la investiții pentru a acoperi cheltuielile curente hipertrofiate de funcționare pentru instituțiile statului român.

Creșterea economică mare, fiind nesănătoasă, n-o vede nimeni nicăieri, nici în puterea de cumpărare a populației, nici în școlile cărora le cade tencuiala peste elevi, nici în spitale, nici în infrastructura de transporturi. Dar pentru PSD pare important s-o ducem bine pe hârtie, căci, în realitate, nu mai contează cum ne descurcăm! Scapă cine poate!

 

Senator PNL – Eleonora-Carmen HĂRĂU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *