Guvernul a aprobat cuantumul pentru 2020 al unor subvenţii acordate agricultorilor

Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, cuantumul pentru 2020 al unor subvenţii acordate agricultorilor, peste 800.000 de persoane urmând a beneficia de ajutoare financiare. Din 16 octombrie APIA poate acorda plăţi în avans.

Guvernul a aprobat Hotărârea privind stabilirea pentru anul 2020 a cuantumului per hectar al plăţii unice pe suprafaţă, al plăţii redistributive şi a intervalelor de suprafaţă pentru care se acordă aceasta, al plăţii pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, al plăţii pentru tinerii fermieri şi a plafonului aferent schemei de sprijin cuplat pentru măsura din sectorul zootehnic, speciile ovine şi caprine.

Potrivit Ministerului Agriculturii, prin actul normativ se aprobă cuantumurile pentru plăţile directe în sectorul vegetal, respectiv:

– schema de plată unică pe suprafaţă (98,7381 euro/ha)
– plata redistributivă pentru intervalele între 1 ha şi 5 ha, inclusiv (5 euro/ha) şi peste 5 ha şi până la 30 ha, inclusiv (48,1053 euro/ha)
– plata pentru înverzire (57,8245 euro/ha)
– plata pentru tinerii fermieri (36,6119 euro/ha).

De asemenea, prin actul normativ se aprobă plafonul aferent plăţii directe pentru schema de sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine este de 71.300 mii euro.
Cuantumurile unitare se calculează de către APIA, prin raportarea plafoanelor la efectivul de animale eligibile, după caz. Cuantumul estimat este de 17,9 euro cap ovină/caprină.

Potrivit Ministerului Agriculturii, de aceste forme de sprijin vor beneficia peste 800.000 fermieri.

”Începând cu data de 16 octombrie 2020, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură poate acorda plăţi în avans în cadrul schemelor de plăţi directe din sectorul vegetal şi zootehnic într-un procent de maximum 70%, avans care poate fi achitat după finalizarea controalelor administrative, cu condiţia să nu fie periclitată buna gestiune financiară şi îndeplinirea cerinţei referitoare la un nivel de asigurare suficient”, a transmis Min isterul Afgriculturii, printr-un comuicat de presă.

Sumele necesare pentru aplicarea plăţilor directe în sectorul vegetal şi a schemei de sprijin cuplat pentru măsura din sectorul zootehnic, speciile ovine şi caprine ca forme de sprijin financiar aferente Fondului European de Garantare Agricolă se asigură din bugetul aprobat MADR pentru anii 2020 şi 2021.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *