Guvernul a aprobat un program naţional pentru studenţi, dar şi acordarea de tichete de masă electronice pentru pensionari

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a anunţat, joi seară, la finalul şedinţei de Guvern, că Executivul a aprobat un program naţional destinat studenţilor, în valoare de 30 de milioane de euro, iar în funcţie de solicitări poate ajunge la 150 de milioane de euro. O altă măsură aprobată de Guvern este legată de tichetele de masă electronice pentru un număr de aproximativ 290.000 de pensionari.

Marcel Boloş a afirmat că programul destinat studenţilor îşi propune crearea a 4.500 de locuri de muncă.

„Este un apel de proiecte pentru care depunerea cererilor de finanţare va avea loc începând cu data de 15 iulie 2020. Valoarea programului naţional este de 30 de milioane de euro şi în funcţie de solicitări, prin mecanismul de supracontractare, valoarea poate să ajungă la 150 de milioane de euro. Este vorba de susţinerea antreprenoriatului studenţesc, este vorba de un număr aproximativ de 4.500 de locuri de muncă, care se vor crea prin susţinerea acestui program naţional şi de trei forme de sprijin financiar pe care urmează să le asigurăm”, a explicat Marcel Boloş.

El a menţionat că este vorba de acordarea de granturi pentru studenţi cu valoarea minimă de 40.000 de euro pentru două locuri de muncă create.

„Pe de o parte este vorba de acordarea de granturi pentru studenţi cu valoarea minimă de 40.000 de euro pentru două locuri de muncă create, urmând ca valoarea grantului să poate creşte până la 100.000 de euro pentru un număr de maxim cinci locuri de muncă create în afacerile pe care le propun pentru finanţare. O a doua formă de sprijin, tot în cadrul proiectului este legată de asigurarea unei burse sociale pe o perioadă de şase luni, perioadă în care studenţii deprind şi se formează în ceea ce priveşte abilităţile antreprenoriale, în care beneficiază de o bursă de 650  de lei pe lună şi apoi o dată cu dmersurile care le fac pentru afacerea care urmează să o finanţeze, pentru locurile de muncă nou create vor putea beneficia pe o perioadă de un an de zile de 2.250 de lei pe lună”, a mai spus ministrul Fondurilor Europene.

El a precizat că o altă măsură aprobată de Guvern se referă la tichetele de masă electronice pentru aproximativ 260.000 de pensionari.

„O treia măsura este cea care a fost aprobată pentru persoanele vârstnice. Este vorba despre tichetele de masă electronice pentru un număr de aproximativ 260.000 de pensionari. Pentru persoanele vârstnice condiţiile care trebuie să le îndeplinească sunt cele legate de vârstă. Persoanele vârstnice de peste 75 de ani urmează să beneficieze de această schemă de sprijin cu condiţia ca să aibă o pensie socială de 704 lei, aşa cum astăzi avem cuprins în reglementările legale în vigoare. Este, de asemenea, o măsură pe care Guvernul României a aprobat-o şi care sprijină în mod direct în partea de reţea Horeca care are în vedere un buget în valoare de 100 de milioane de euro”, a mai spus ministrul Fondurilor Europene.

Ministerul Fondurilor Europene a transmis, printr-un comunicat de presă, că programul seadresează și persoanelor/familiilor fără adăpost, celor evacuate, care nu au domiciliu stabil şi în mod special familiilor monoparentale.

Lista persoanelor fără adăpost va fi actualizată lunar de către autorităţile administraţiei publice locale.

Valoarea lunară a unui tichet este de 180 lei/persoană, iar de acest ajutor vor beneficia aproximativ 290.000 de bătrâni, alături de celelalte categorii vulnerabile.

Mesele calde vor fi acordate prin intermediul unor tichete electronice prin Schema Naţională de Sprijin pentru Persoanele Vârstnice şi pentru Persoanele fără adăpost (S.N.S.P.V.P.A). Bugetul alocat va fi de 640 milioane lei, finanţat prin POAD.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *