Guvernul alocă fonduri pentru crearea de capacităţi medicale mobile

Guvernul a adoptat, în şedinţa de joi seară, un memorandum prin care se alocă 62 de milioane de euro pentru crearea de capacităţi medicale mobile, jumătate din această sumă fiind alocată către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, iar cealaltă jumătate va fi utilizată pentru realizarea unor astfel de capacităţi la nivelul unor spitale de urgenţă, a afirmat şeful Cancelariei primului ministru, Ionel Dancă.

„Tot în domeniul sanitar a fost adoptat un memorandum pentru redeschiderea unui apel de proiecte din fonduri europene pentru realizarea de unităţi mobile, capacităţi medicale mobile, la nivelul unor unităţi de sănătate publică. Prin acest memorandum se alocă o sumă suplimentară de 62 de milioane de euro pentru crearea de capacităţi medicale mobile în vederea combaterii răspândirii infecţiilor cu coronavirus şi containere de logistică medicală. Este un apel de proiecte în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare”, a afirmat Dancă.

El a menţionat că din bugetul de 62 de milioane de euro jumătate merge la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

„Din acest buget suplimentat de 62 de milioane de euro, 32 de milioane de euro vor fi alocate către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, iar diferenţa de 30 de milioane de euro vor fi alocate pentru realizarea pe astfel de capacităţi mobile la nivelul unor spitale de urgenţă judeţene din mai multe zone din ţară. Aş menţiona în acest sens Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Cluj, Mureş, Craiova, Constanţa, Bihor, Bacău şi Vrancea. Practic, în cadrul acestui apel de proiecte autorităţile locale care au în gestiune spitalele judeţene respective vor putea crea capacităţi mobile medicale ataşate spitalelor de urgenţă. De exemplu, în cazul spitalelor de urgenţă menţionate se poate ataşa o secţie mobilă, o capacitate mobilă de terapie intensivă, cum este cazul la spitalul din Focşani, spitalul din judeţul Vrancea. La fel se întâmplă şi în celelalte judeţe, vor putea fi astfel create unităţi practic mobile de servicii medicale de terapie intensivă necesare în această perioadă”, a explicat şeful Cancelariei primului ministru.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *