Guvernul Mihai Tudose se prezintă, astăzi, în faţa Parlamentului pentru votul de învestitură

Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc în şedinţă comună astăzi, de la ora 15.00, pentru dezbaterea programului de guvernare şi votarea noului cabinet condus de Mihai Tudose. Votul din plen va fi precedat de audierea miniştrilor în comisiile de specialitate, începând cu ora 8.00. Fiecare ministru va avea la dispoziţie 30 de minute pentru prezentarea programului său şi pentru întrebări, potrivit programului decis de Birourile Permanente.

Primii care vor fi audiaţi sunt Rovana Plumb pentru Ministerul Fondurilor Europene şi Mihai Fifor pentru Ministerul Economiei, iar ultimii, de la 13.30, sunt Gabriel Petrea (Ministerul Consultării Publice şi Dialogului Social) şi Tudorel Toader (Ministerul Justiţiei).

Avizul comisiilor de specialitate este unul consultativ, lista miniştrilor propuşi de Mihai Tudose urmând să fie supusă în bloc votului Parlamentului.

La ora 15.00 este convocat plenul reunit al celor două Camere, unde premierul desemnat Mihai Tudose îşi va prezenta programul de guvernare şi va cere votul de încredere al parlamentarilor. Noul guvern are nevoie de voturile a cel puţin jumătate plus unu din numărul total al deputaţilor şi senatorilor.

Pe lângă voturile parlamentarilor PSD şi ALDE, Tudose poate conta şi pe voturile UDMR. ”Posibilitatea de a susţine guvernul mâine a rămas una foarte directă, deschisă. Am votat în unanimitate. Colegii mei au susţinut că, dacă nu apar mâine în comisii surprize neplăcute, atunci vom vota învestirea guvernului, ceea ce nu înseamnă că vom fi de acord cu toate măsurile pe care le va lua guvernul în perioada următoare”, a declarat Kelemen Hunor miercuri, la finalul unei şedinţe cu parlamentarii UDMR.

De asemenea, este probabil ca şi parlamentarii minorităţilor naţionale să susţină noul cabinet, în condiţiile în care aceştia susţin în mod tradiţional majoritatea deja constituită.

După vot, care este estimat să dureze aproximativ două ore şi jumătate, noul cabinet va fi aşteptat la Palatul Cotroceni pentru depunerea jurământului. Ora ceremoniei este incertă deocamdată, depinzând atât de durata şedinţei plenului comun, cât şi de programul preşedintelui Iohannis care prevede, de la ora 18, participarea la o recepţie organizată de către ambasada Canadei la Bucureşti.

citește și: Lista miniştrilor Guvernului Tudose

 

news.ro

foto: Inquam photos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *