GUVERNUL ORBAN SE ȚINE DE CUVÂNT: Memorandum pentru continuarea mineritului în Valea Jiului

Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a transmis reprezentanților minerilor din Valea Jiului că promisiunile făcute de Guvernul Orban la începutul lunii august 2020, legate de viitorul mineritului și al zonei, se împlinesc. Un memorandum privind continuarea activității la minele Lupeni și Lonea a fost deja semnat și va fi aprobat în ședință de guvern.

Sindicaliștii din Valea Jiului, de la Sindicatul Muntele, alături de colegii sindicaliști de la Confederația Națională Sindicală Meridian, s-au întâlnit în 6 august 2020, la Petroșani, cu premierul Ludovic Orban, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, conducerea CEH, prin administratorul special Cristian Roșu, parlamentari PNL de Hunedoara, senatorul Carmen Hărău și deputatul Lucian Heiuș, prefectul județului Vasilică Potecă și primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi.

Delegația sindicală care a transmis premierului doleanțele minerilor și energeticienilor din Valea Jiului a fost formată din: președintele Sindicatului „Muntele”, liderul de la Mina Lupeni, Darius Cîmpean, împreună cu liderii sindicali de la celelate mine din cadrul CEH, Marian Iriza – EM Vulcan, Adrian Muntean – Termo Paroșeni, Lucian Enculescu – EM Livezeni, Marinel Vrânceanu – EM Livezeni, Cristian Tabarcea – EM Lonea, Alin Sin – președinte executiv Sindicatul “Muntele”, Dori Vezure – secretar general al Sindicatului “Muntele” și secretarul general al CSN MERIDIAN,  Dumitru Fornea.

Reprezentanții minerilor afirmă astăzi, într-un comunicat de presă, faptul că Guvernul PNL își onorează promisiunile în termenii conveniți cu acel prilej. Sindicaliștii spun că au încredere că acest parteneriat cu Guvernul Orban va continua la fel de eficient, în beneficiul Văii Jiului.

Vă prezentăm integral conținutul comunicatului de presă al Sindicatului Muntele din Valea Jiului.

„În data de 15 septembrie ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, domnul Virgil Popescu ne-a informat că a semnat memorandumul pentru continuarea activității la minele Lupeni și Lonea în concordanță cu studiului realizat de Institutul polonez GIG la indicația Comisiei Europene.
Acest memorandum va fi aprobat în prima ședință de guvern și acesta va arata direcția statului roman în ceea ce privește funcționarea celor 2 mine în perioada următoare.
În ceea ce privește drepturile restante, imediat ce evaluarea pagubelor de Em Lupeni va fi definitivată, ne va sprijini personal pentru ca sumele aferente acestei evaluări, să ajungă cât mai rapid în conturile CEH și astfel să se înceapă plata drepturilor restante ale angajaților Complexului Energetic Hunedoara.
Legat de Valea Jiului, a reconfirmat ca deziderat major realizarea Complexului Energetic Valea Jiului în formula conturată în urma discuțiilor repetate de la minister, cu cele 4 mine (Lupeni, Vulcan, Livezeni și Lonea), Termo Paroșeni și Sucursala Prest-Serv, cu SIEG, grup pe gaz pe lângă cel pe cărbune și microhidrocentrala pe pârâul Baleia. Astfel după 1 octombrie vom demara un nou șir de întâlniri pentru realizarea acestei noi entități denumita Complexul Energetic Valea Jiului.
Încheiem cu convingerea că, printr-o colaborare corectă și intensă, între Sindicatul Muntele și Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri-România vom reuși să finalizăm ceea ce ne-am propus pentru Valea Jiului unde atât mineritul cât și producția de energie pe baza de cărbune să continue în aceasta zonă.
Sindicatul Muntele”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.