Geoparcul Dinozaurilor a promovat educația, cultura, sportul și parteneriatele în Săptămâna Europeană a Geoparcurilor

Hațeg, București, 28.06.2018 Cea de a treia întâlnire în cadrul Forumului Național al Geoparcurilor UNESCO din România desfășurată la București a încheiat seria de evenimente dedicate Săptămânii Europene a Geoparcurilor 2018.

Principala temă de discuție în cadrul Forumului a vizat prezentarea programului de revalidare a Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului (GDTH), administrat de Universitatea din București, singurul geoparc cu statut internațional UNESCO din România. De asemenea, evenimentul a fost și un bun prilej de prezentare a conceptului de geoprodus dezvoltat de GDTH în cadrul proiectului Interreg Danube GeoTour. O altă secțiune din cadrul întâlnirii a fost dedicată noilor proiecte geoparc din România: Geoparcul Ținutul Buzăului, Geoparcul Perșani, Geoparcul Carpathus (Rucăr – Bran). Întâlnirea a fost găzduită de Muzeul Național de Geologie din București, iar cu această ocazie a fost vernisată și o expoziție dedicată prezentării geoparcurilor din România. Expoziția este deschisă publicului până la sfârșitul acestei luni.

Organizatorii acestui eveniment au fost Universitatea din Bucureşti, Institutul Geologic al României, Geoparcul Dinozaurilor Tara Haţegului – Geoparc Internațional UNESCO și Comisia Naţională a României pentru UNESCO.

Forumul Național al Geoparcurilor UNESCO din România a fost creat în decembrie 2016 și este un organism informal, format dintr-un parteneriat între Universitatea din București, Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, Comisia Națională a României pentru UNESCO și entități ce pot susține dezvoltarea programului și crearea de noi situri UNESCO pe teritoriul României. Astfel de organisme informale funcționează în toate țările pe teritoriul cărora există geoparcuri cu recunoaștere UNESCO, membre în Rețeaua Globală a Geoparcurilor. Geoparcul Ținutul Buzăului, Geoparcul Perșani și Geoparcul Carpathus (Rucăr – Bran) au statut de observator în cadrul acestui organism și beneficiază de consultanță și susținere în cazul în care doresc să aplice pentru obținerea statutului de geoparc internațional UNESCO.

Întâlnirea din cadrul Forumului a încheiat seria de evenimente reunite generic sub denumirea de Săptămâna Europeană a Geoparcurilor și Zilele Geoparcului. Aceste evenimente au rolul de a promova la nivel local, regional și național conceptul de geoparc și se desfășoară pe o perioadă mai lungă de timp tocmai pentru a oferi unui număr cât mai mare de persoane oportunitatea de a afla informații și de a participa la activități ale Geoparcului. În acest an, ele au reunit evenimente educaționale, culturale și sportive ale Geoparcului sau ale partenerilor.

Semnarea acordului de parteneriat în cadrul UNESCO Hunedoara și vernisarea expoziției ”UNESCO Hunedoara  – o lume întreagă într-un singur județ”, ”Jocuri cu Andi Andezit”, întâlnirea din cadrul Forumului Național al Geoparcurilor UNESCO dar și participarea la ”Bucurie în Mișcare”, ”Festivalul Narciselor”, ”Junior’s Cup” și ”Ziua Iei”, la care se adaugă întâlniri dedicate promovării geoproduselor în rândul producătorilor, investitorilor și partenerilor locali din Geoparc, tururi ghidate și activități ale cluburilor Geoxploratorii sunt doar o parte dintre evenimentele derulate în acest an.

**********

Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului cuprinde întreaga Țară a Hațegului și are statut de sit UNESCO, parte a Programului Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri, care reuneşte 140 de teritorii din 38 de ţări incluse în Reţeaua Globală a Geoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selecţie şi validare. Administrarea statutului de Geoparc Internațional UNESCO este realizată de Universitatea din Bucureşti. Geoparcul este un teritoriu cu valori naturale şi culturale, un program de dezvoltare durabilă, un brand care propune o călătorie în timp, în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pământului, o stare de spirit a tuturor celor ce doresc să participe la renaşterea unor comunităţi şi este tărâmul de întâlnire ce îi reuneşte pe toţi cei care se simt ataşaţi de valorile tradiţionale, fie că sunt locuitori reali sau virtuali. Geoparcul cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric și cultural. Dinozaurii descoperiţi în Ţara Hațegului sunt unici în lume, importanța științifică și atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă și pui de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor și a unei reptile zburătoare  gigantice (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.

 

 

 

Adina POPA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *