Hunedoara – județul nepregătit pentru proiecte inovatoare

Energie curată și eficiență energetică. De asta vorbesc oficialii Ministerului Fondurilor Europene. Există bani europeni pentru astfel de proiecte. Problema este că județul Hunedoara nu este pregătit pentru acest concept. Ministerul Fondurilor Europene nu are bani cu destinație specială pentru Valea Jiului. Oficialii de la minister spun însă, că se pot accesa fonduri europene pentru realizarea unor proiecte în domeniul energiei regenerabile. Numai că proiectele nu pot fi aplicate, cu ușurință, în Valea Jiului sau în județul Hunedoara.

“La nivelul Ministerului Fondurilor Europene nu sunt alocate fonduri speciale pentru zona Valea Jiului însă, prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) unitățile administrativ-teritoriale, subdiviziunile administrativ-teritoriale, asociațiile de dezvoltare intercomunitară precum și societățile cu activitate în sectorul energetic pot accesa finanțare în cadrul Axei 6 – promovarea energiei curate și eficienței energetice în vederea susținerii unei economii cu emisii scăzute de carbon, obiective specifice necompetitive cu depunere continuă”, arată oficialii Ministerului Fondurilor Europene.

Oficialii Ministerului specifică și ce fel de proiecte sunt eligibile pentru accesarea de fonduri. Povești îmbrăcate frumos, dar aproape imposibil de realizat în Valea Jiului.

“Creșterea producției de energie din resurse regenerabile mai puțin exploatate (biomasă, biogaz, geotermal) – realizarea și/sau modernizarea capacităților de producție a energiei electrice și/sau termice din biomasă și biogaz; realizarea și modernizarea capacităților de producție a energiei termice pe bază de energie geotermală; sprijinirea investițiilor în extinderea și modernizarea rețelelor de distribuție a energiei electrice, în scopul preluării energiei produse din resurse regenerabile; Creșterea economiilor în consumul de energie primară prin cogenerare de înaltă eficiență – realizarea/modernizarea centralelor electrice de cogenerare de înaltă eficiență (maximum 8 MWe) pe gaz natural și biomasă la nivelul întreprinderilor”, mai arată cei de la minister.

Specialiștii în domeniu susțin că astfel de proiecte sunt greu de pus în practică în Valea Jiului.

“Biomasa este posibil de realizat în comunitățile unde au teren arabil. Se cultivă o plantă care seamănă cu porumbul iar în perioada de vegetație maximă ea se seceră, se macină șI se depozitează. Din depozitul acela se bagă într-un buncăr și acolo se produce biogazul. Biogazul pune în funcție un motor. Motorul, la rândul lui, pune în funcție un generator. Apa care o folosește pentru răcirea motorului o folosește pentru ca mai apoi să încălzească apa caldă menajeră sau clădirile. La fel de bine pot să stocheze biogazul șI să monteze pe mașini butelii care se încarcă cu biogaz și pot fi folosite. Astfel de proiecte există în Austria sau alte comunități. Pe partea de cogenerare, ca sursă ar fi captarea metanului din mină. E destul de delicată problema”, spun specialiștii din Valea Jiului.

“Cărbunele scos să fie folosit în dublu scop, de a produce energie termică și electrică, dar într-o comunitate care ar fi asociată într-o singură administrație publică și de acolo să acceseze fonduri europene  pentru realizarea infrastructurii. E vorba de infrastructura mare, cea care face transportul global între comunități și infrastructura mică de la punctele termice către fiecare bloc în parte, și de la fiecare bloc către fiecare apartament”, mai spun aceeași specialiști.

Cei de la Ministerul Fondurilor Europene subliniază că pentru astfel de proiecte Valea Jiului ar beneficia de punctaj suplimentar, în baza memorandumului adoptat de Guvernul Ciolos, pentru zonele defavorizate.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *