HUNEDOARA NATURISTĂ. BIO-alimentele devene care sunt programate științific să te seducă

Nu e chiar o simplă afacere care produce și distribuie alimente naturiste. De luat în seamă în cazul companiei devene Petras Bio este nivelul extrem de rafinat al cunoașterii cu care își proiectează și produce fiecare tip de aliment. Încă pentru mulți dintre hunedoreni denumirea unor sortimente de tipul tagliatelle, penne, cookies și crackers sunt simple hieroglife de nedescifrat într-ale gastronomiei. Sau cel puțin așa erau acum mai bine de 10 ani când un inginer electrotehnist s-a repatriat numai pentru a construi la Deva o afacere pereche cu cele în care a învățat meserie după câțiva ani de lucru prin brutării occidentale.

O inițiativă de mare curaj! Pentru că, să fim realiști, ce șanse avea un producător de alimente naturiste pe o piață locală dominată de tradiția șoriciului și a jumărilor?! Exact! Nici una! La doi ani de la demararea afacerii (printre primele trei din toată țara de acest profil), chiar întreprinzătorul se arăta sceptic că va putea rezista pe o piață atât de nepăsătoare la recomandarea de a se hrăni sănătos. În anul 2008 compania avea cinci salariați, vindea de circa 150.000 de lei pe an, valori care îl făceau pe proaspătul întreprinzător de atunci să experimenteze intens teama pentru ziua de mâine pe o piață locală care nu întorcea destui bani pentru a da raportului venituri – cheltuieli o valoare supraunitară.

Petras BIO nu a fost însă o poveste tristă ca atâtea altele. Cartea câștigătoare a fost exportul. Circa 97 la sută din alimentele BIO produse de companie sunt exportate.  În 10 ani, compania a pus Deva pe harta europeană a furnizorilor de alimente BIO.  Astăzi, activitățile curente ale firmei sunt delegate unui manager profesionist, iar proprietarul și-a rezervat dreptul de a se ocupa de macro-strategiile companiei. Și, cu toate că are în lucru noi contracte de export pentru Australia și Japonia, în acest an firma a luat o decizie aparent surprinzătoare: brandul Petras BIO se pregătește să se întoarcă acasă.

Tagliatelle, penne, cookies, crackers BIO à la Deva

Toate sunt denumiri pe care cunoscătorii într-ale gastronomiei le cunosc foarte bine. Tagliatelle sunt un soi de paste tradiționale italiene pe care le recunoști ușor după forma lor de fâșie. Penne-le sunt un alt tip de paste care au însă o formă tubulară. Cracker nu sunt altceva decât niște biscuiți sărați, în timp de cookie li se spune altui tip de biscuiți care sunt dulci.

Deci, paste și biscuiți. Piața e plină de astfel de alimente. De ce ar trebui să atragă atenția tocmai cele produse la Deva? Începi să înțelegi ”de ce” atunci când ții prima oară în mână un produs al firmei. Designul ambalajului e evident rezultatul costisitor al unei viziuni inteligente, pentru că oricum l-ai privi induce senzația de calitate, de ceva bun. Dar ambalajul e doar un detaliu care te poate amăgi. Înțelegerea deplină  o ai când ți se explică și vezi cu ce rigori se fabrică aceste alimente.

Ce înseamnă o ”tehnologie blândă”

Tot ciclul de producție, de la cultivarea terenurilor agricole la morărit și apoi la fabricarea produselor cu valoare adăugată (paste, biscuiți, musli, soiuri de semințe germinate, etc) este certificat ecologic. Tehnologia folosită la Deva este astfel gândită încât să nu ucidă elementele vii ale produsului. În mod normal, procesarea clasică a semințelor se face la temperaturi mai mari de 100 de grade. Indira Abdulvoap (foto), managerul companiei Petras Bio explică: ”Noi folosim ceea ce obișnuim să denumim tehnologie blândă. Se știe că temperaturile ridicate alterează beneficiile naturale ale cerealelor și semințelor. Evităm asta prin adoptarea unor fluxuri tehnologice unde temperatura nu trece niciodată de 42 de grade Celsius, temperatură până la care nu se distrug componentele vii ale produsului. Astfel pastele sau biscuiții oferă consumatorului toate avantajele naturale ale cerealelor și semințelor folosite la fabricare lor!”

Germinare controlată

Un proces relevant în procesul tehnologic folosit în fabrica deveană vizează germinarea semințelor folosite ca materie primă. Potrivit managerului companiei, germinarea semințelor crește semnificativ conținutul lor de vitamine, minerale, enzime, acizi grași nesaturați și antioxidanți. Și încă un avantaj. Prin germinare, conținutul de acid fitic din cereale se diminuează foarte mult. Acidul fitic are un efect nefast asupra organismului pentru că impiedică asimilarea calciului, magneziului, fierului și zincului. El inhibă totodată funcționarea enzimelor necesare pentru digestie. Germinarea se derulează în condiții controlate de temperatură și umiditate. Potrivit directorului adjunct al firmei, Laura Coroiescu, la Deva se pot germina până la 2,5 tone de semințe pe zi, ceea ce este un record în regiune.

Sunteți curioși ce gust avea meniul acum 8000 de ani?

Una din cerealele folosite în prepararea produselor Petras Bio este grâul spelta. Acesta este practic strămoșul grâului de azi, iar structura sa a rămas neschimbată timp de 8000 de ani, de când istoria consemnează folosirea lui. Spelta se deosebește de grâul comun prin faptul că are în compoziție substanțe nutritive optim echilibrate și dozate pentru o alimentație sănătoasă. Gustul său este intens, deosebit, amintind de cel de nucă.

Cum rămâne cu sedusul?

Atenția celor de la Petras BIO pentru detalii la care nici nu te-ai aștepta este copleșitoare. Te surprinde, de exemplu, faptul că firma folosește metode științifice standardizate prin care observatori specializați și nespecializați evaluează senzațiile corporale induse de consumul alimentelor firmei. Adică, atunci când este scos pe piață un produs, acesta este evaluat privitor la, atenție!, tipul emoțiilor pe care vi-l provoacă dumneavoastră, consumatorul. Nu veți găsi nici un produs al firmei pe piață, fără atestatul că induce consumatorului stări emoționale pozitive generate de ingredientele folosite. Adică, pe lângă gust și garanția unui aliment sănătos, compania din Deva se asigură că oferă și senzații pozitive clienților săi.  Metoda se numește ”Emphatic Food Test” și este dezvoltată de un institut specializat din Germania. Firma mai are un filtru al calității în cazul produselor fără gluten. Se numește ”Testul  Elisa” și certifică că produsul respectiv poate fi consumat fără riscuri de persoanele cu alergii la gluten. Suficient de multă preocupare pentru seducție?

Petras Bio se întoarce acasă

Potrivit managerului Indira Abdulvoap, compania produce în prezent 50 de tone de alimente BIO lunar, are 35 de salariați și rulează anual 1,7 milioane de euro. Zece ani de experiență în producerea de alimente naturiste sunt suficienți pentru a consolida o experiență robustă privitor la rețete, tipul de ingrediente, dar și privitor la preferințele clienților. Zece ani au fost totodată o perioadă de timp suficient de îndelungată pentru ca educația nutrițională și preferințele gastronomice ale românilor să se cultive notabil. Ambele constatări duc la o singură concluzie logică: ar fi timpul optim ca brandul Petras BIO să revină acasă. ”Anul acesta va fi anul în care vom investi pentru creșterea gradului de pătrundere pe piața autohtonă. Dorim să fim mai prezenți. Debutăm cu cinci sortimente de paste fără gluten, șapte sortimente de tagliatelle, trei sortimente de cookies și patru sortimente de crackers. Toate produse cu valoare adăugată. Vom cerceta posibilitățile colaborării cu mai multe rețele de retail și vom căuta distribuitori în zone strategice ale țării”, explică strategia firmei Indira Abdulvoap. Lansarea brandului devean pe piața românească va demara în luna aprilie cu un eveniment de tip cooking-show care va avea loc în luna aprilie la București. Pe termen mediu, este foarte posibil, ca specificul pieței românești să genereze noi rețete de produse cu care firma să răspundă cerințelor clientelei.

Un portofoliu de produse naturiste fabricate pornind de la principiul cutezător de a oferi pieței șansa unei alimentații sănătoase. Dincolo de obstinația naturistă, de tehnologia ecologică, de grija față de calitatea ingredientelor, ceea ce impresionează cu adevărat sunt preocupările de esență psihologică prin care cei de la Petras BIO doresc să se asigure că livrează, la pachet, și senzații pozitive clienților săi. Avem prin urmare calitate, gust, sănătate și emoții. O formulă care ar trebui să asigure deja succesul și pe piața românească.

 

Adrian SĂLĂGEAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *