Hunedoreanul Adrian Ahrițculesei continuă demersul de a fi primul român care parcurge circuitul ,,Seven Vulcanoes”

Hunedoreanul Adrian Ahrițculesei a plecat într-o nouă aventură, pentru a-și  îndeplini țelul de a fi primul român care parcurge circuitul ,,Seven Vulcanoes”. Petroșăneanul a plecat sprePapua Noua Guinee, pentru a urca pe cel mai înalt vulcan din Oceania- Australia Mont Giluwe , aflat la 4367 metri altitudine.

După Pico de Orizaba ( 5636 m) cel mai înalt vulcan din America de Nord ; Elbrus ( 5642 m) cel înalt vulcan din Europa; Ojos del Salados ( 6893 m) cel mai înalt vulcan din America de Sud; Kilimanjaro (5895 m) cel mai înalt vulcan din Africa, Adrian Ahrițculesei și-a propus  a fi primul român care face circuitul ,,Seven Vulcanoes „.

Având altitudinea de 4367 m, Giluwe este cel mai înalt vulcan şi al doilea vârf ca înălţime după muntele Wilhelm din Papua Noua Guinee. Este cel mai înalt vulcan de pe continentul Australia şi Oceania şi, din acest motiv face parte din Circuitul 7 Volcanoes. Muntele Giluwe este un vulcan stins, ultima erupţie fiind în urmă cu mai mult de 200 de ani. Forma sa conica pleacă de la o bază cu diametrul de 30 km şi prezintă un crater cu un diametru de 2 km şi o adâncime de 300 de metri, cu partea estică puternic erodată. Pe circumferinţa craterului, două vârfuri se ridică cu peste 400 de metri deasupra crestei de lavă: vârful principal de 4367 m şi vârful secundar, situat la aproximativ 1,8 km est de acesta, având 4300m.

Circuitul Seven Volcanoes include cel mai înalt vulcan de pe fiecare cele 7 continente.

Din cei şapte vulcani din cadrul circuitului Seven Volcanoes, muntele Sidley este cel mai îndepărtat şi mai puţin ascensionat vârf din lume – doar câţiva alpinişti şi exploratori au ajuns pe acesta. De aceea, Circuitul Seven Volcanoes nu a fost încheiat decât în anul 2011, mai exact în 23 ianuarie 2011 când a avut loc prima expediţie alpină pe Muntele Sidley. Din echipa de alpinişti multinaţionala romano-italiano-ruso-americana a făcut parte românca în vârstă de 16 ani Crina Coco Popescu, alături de Mario Trimeri, Alex Abramov şi Scott Woolums.

Crina Coco Popescu a devenit astfel prima alpinistă din lume pe Muntele Sidley, respectiv prima alpinistă din lume care a încheiat Circuitul Seven Volcanoes, iar Mario Trimeri primul alpinist din lume care a încheiat acest circuit.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *