Icoană inedită la Deva: Maica Domnului cu trei mâini!

Catedrala episcopală de la Deva a primit o donaţie întâmpinată cu multă bucurie de feţele bisericeşti, dar şi de credincioşi. Un bărbat a donat o icoană bătută în argint şi aur realizată pe Muntele Athos. Este copia unei icoane făcătoare de minuni care o înfăţişează pe Maica Domnului cu trei mâini.

„Ne-a mai rânduit Dumnezeu o bucurie. Una mare pentru noi toţi cei din Episcopia Devei şi Hunedoarei. În urmă cu cinci ani, în Muntele Athos se picta o icoană a Maicii Domnului, o copie a icoanei Sfântului Ioan Damaschin sau cea numită „Icoana Maicii Domnului cu trei mâini”. Ne-am gândit să o aducem noi, aici, în Episcopia Devei şi Hunedoarei şi Maica Domnului a ales să vină aici: este împodobită frumos şi a venit prin bunăvoinţa unui om de la Cluj”, a spus Preasfinţitul Gurie, episcopul Devei şi Hunedoarei.

Vestea a fost împărtăşită joi, după slujba prilejuită de sărbătoarea Apostolilor Petru şi Pavel. Un credincios a plătit şi apoi a donat această icoană a Maicii Domnului pentru catedrala episcopală din Deva. În semn de preţuire pentru darul său, un efort financiar deosebit, Gheorghe Irimieş a primit din partea Preasfinţitului Gurie însemne de recunoştinţă.

„Îi mulţumim pentru dragostea şi jertfa care a făcut-o pentru ca episcopia noastră să aibă această icoană, o copie după icoana făcătoare de minuni a Sfântului Ioan Damaschin numită „Trihirussa”. Să vă rugaţi ca Maica Domnului să mijlocească în faţa tronului lui Dumnezeu pentru noi toţi, pentru mântuirea noastră şi pentru binecuvântarea întregului popor din judeţul Hunedoara, din România şi, în mod special, al celui din Deva”, a spus episcopul, înainte de a înmâna bărbatului care a făcut donaţia o diplomă şi Crucea Episcopiei Devei si Hunedoarei, iar corul şi feţele bisericeşti au intonat „Vrednic este!”.

Icoană făcătoare de minuni

Potrivit tradiţiei creştire, această icoană a Maicii Domnului cu trei mâini era zestrea de mare preț a familiei Sfântului Ioan Damaschin, o icoană păstrată cu mare cinste în casa sa din Damasc. Se spune că, în secolul al IX-lea, lui Ioan i-a fost tăiată mână în urmă unui ordin al Califului Damascului. Acesta s-a rugat în genunchi înaintea icoanei Maicii Domnului şi a cerut vindecarea mâini. În vis, a văzut că se va vindeca şi, când s-a trezit, Sfântul Ioan a costatat că mâna era lipită şi vindecată. Drept mulţumire, el a adăugat la icoana Maicii Domnului o mână din argint, în partea de jos, astfel încât se dă impresia că Maica Domnului are o a treia mână. Această icoană a ajuns peste veacuri la o mânăstire din Grecia şi este considerată icoană făcătoare de minuni.

Până şi povestea icoanei care a ajuns la Deva este una inedită – o puteţi vedea în catedrala episcopală din Deva, deşi a fost comandată pentru o biserică de pe alt continent: „Cinci ani de zile a aşteptat această icoană la o mănăstire din Grecia să meargă în America, că pentru asta a fost pictată şi comandată de cineva de acolo. Numai că cei din America s-au răzgândit şi nu au mai dus icoana în America”, a povestit preasfinţitul Gurie. În România, mai există o singură copie a icoanei de la Mănăstirea Hilandar din Muntele Athos şi aceasta se află la Mănăstirea Neamț. La sfârşitul liturghiei arhiereşti, ţinută de mai multe feţe bisericeşti şi episcopi cu prilejul hramul catedralei de ziua Apostolilor Petru şi Pavel, mulţimea de credincioşi s-a închinat în linişte în faţa icoanei.

Laura OANĂ

 

Un comentariu la „Icoană inedită la Deva: Maica Domnului cu trei mâini!

  • 30 iunie 2017 la 18:51
    Permalink

    eu zic sa o scoatem la licitatie, si sa renovam din banii castigati pediatria din Deva. De pediatrie chiar avem nevoie, icoane avem destule…

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.