IGSU: Peste 40.000 de incendii la locuinţe au avut loc în perioada ianuarie 2012 – octombrie 2018

Peste 40.000 de incendii la locuinţe, soldate cu circa 3.400 de persoane decedate sau rănite, au avut loc în perioada ianuarie 2012 – octombrie 2018, arată datele prezentate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU). Majoritatea evenimentelor se petrec în sezonul rece şi au un impact major prin pierderile umane şi materiale pe care le provoacă.

Circa 6.000 de incendii la locuinţe au loc, în medie, anual în România, potrivit datelor centralizate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) pentru perioada ianuarie 2012 – octombrie 2018. Dintre acestea, 110 evenimente au fost generate de scăpările de gaze, incidente în urma cărora zeci de familii au fost afectate, prin pierderea sau rănirea persoanelor dragi, ori prin distrugerea locuinţelor.

Conform sursei citate, incidentele au avut un impact major, circa 30% dintre acestea fiind soldate cu decese şi cu distrugerea a mai mult de o proprietate. Peste 70% din decese s-au petrecut în sezonul rece, mai exact începând cu luna octombrie până în luna martie.

Datele prezentate de IGSU arată că scăpările de gaze au provenit în cea mai mare parte de la instalaţiile/aparatele de utilizare a gazelor naturale din locuinţe sau de la buteliile de aragaz, iar incidentele astfel generate ar fi putut fi evitate cu uşurinţă dacă s-ar fi respectat un set minim de reguli de siguranţă.

De aceea, în continuarea parteneriatului „Împreună pentru Siguranţă”, încheiat în anul 2012, E.ON România, Delgaz Grid şi IGSU se vor concentra, în perioada următoare, pe lansarea unor mesaje destinate prevenirii incidentelor cauzate de scăpările de gaze, prin intermediul unei campanii naţionale de informare a populaţiei.

„Chiar dacă statistic numărul incidentelor cauzate de scăpările de gaze nu este foarte mare, impactul acestora este devastator de aproape fiecare dată. Suntem extrem de marcaţi emoţional de ştirile care prezintă vieţi şi gospodării distruse şi cu toate acestea persistă practica ignorării cu uşurinţă a regulilor de siguranţă. Este o atitudine din care nu avem decât de pierdut, pentru că oricând se poate întâmpla o tragedie!”, a declarat, într-o conferinţă de presă, Frank Hajdinjak, director general al E.ON România.

„Sunt deja 6 ani de când reuşim, cu ajutorul parteneriatului cu E.ON România, să consolidăm cultura preventivă şi să salvăm vieţi. În toată această perioadă, am încercat să schimbăm comportamente şi mentalităţi prin mediatizarea unor informaţii vitale. Drumul în formarea unei culturi preventive trebuie continuat şi susţinut, pentru limitarea numărului de tragedii şi incidente, iar acest lucru se poate realiza doar prin intermediul unor parteneriate stabile şi de durată”, a afirmat generalul de brigadă Dan-Paul Iamandi, şeful IGSU.

Conform IGSU, în perioada ianuarie 2012 – octombrie 2018, în România au avut loc aproape 40.000 de incendii la locuinţe. În urma acestora, circa 1.200 de persoane au decedat şi alte peste 2.200 au fost rănite. Potrivit analizei incendiilor soldate cu decese, principalele cauze ale acestor evenimente sunt coşurile de fum defecte sau necurăţate (24,15%), instalaţiile electrice defecte sau improvizate (13,72%), mijloacele de încălzire defecte, improvizate sau nesupravegheate (15,69 %), focul deschis (16,73%), acţiunile intenţionate (5,36%) şi scăpările de gaze (3,3%).

Evenimentele generate de scăpările de gaze pot fi prevenite, una dintre regulile care trebuie respectate obligatoriu fiind manevrarea corectă a aparatelor de gătit sau a sobelor de încălzit care se bazează pe utilizarea gazelor. Apelarea la specialişti atunci când sesizăm probleme la instalaţiile interioare de gaz este, de asemenea, o măsură de prevenţie foarte importantă. Orice improvizaţie, cât de mică, la instalaţiile interioare de gaze poate duce la tragedii. Totodată, la montarea buteliilor de aragaz, verificarea etanşeităţii trebuie să se facă în mod corect, fără flacără şi, nu în ultimul rând, buteliile trebuie să fie închise după utilizarea lor.

De asemenea, pentru evitarea oricăror potenţiale pericole, este recomandată montarea detectoarelor de gaz în locuinţe, la instalaţiile interioare de utilizare, precum şi a detectoarelor de incendiu.

Cu ocazia „Zilei Informării Preventive”, organizată în fiecare an când data de 13 coincide cu o zi de marţi, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă desfăşoară activităţi de informare preventivă sub sloganul „Preveniţi Ghinionul!”.

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.