Ilie Pârvan explică modul în care s-au făcut numirile directorilor de școli

Directorii unităților școlare pot să nu fie membri ai Corpului Național al Experților în management școlar (CNEME). Metodologia privind organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar, la art. 27, alin (4) arată clar faptul că ”în funcție de interesul învățământului, în lipsa cadrelor didactice membre ale corpului național de experți în managementul educațional, inspectorul școlar general, cu avizul consiliului de administrație al inspectoratului școlar și cu acordul scris al persoanei solicitate, poate numi prin detașare în interesul învățământului, în funcții de director sau de director adjunct la unități de învățământ preuniversitar, până la organizarea concursului, dar nu mai târziu de sfârșitul anului școlar, și cadre didactice titulare în învățământul preuniversitar care nu sunt membre ale corpului național de experți în managementul educațional”.

Astfel, la nivelul județului Hunedoara, au devenit vacante 102 posturi de directori și directori adjuncți. Încă din data de 15 decembrie a anului trecut, ISJ Hunedoara a anunțat organizarea procedurii de selecție pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct, rămase vacante, ca urmare a încetării contractelor de management educațional.

”Inspectorul Școlar General are dreptul să numească directorii pe perioadă determinată, fără alte considerente, lucru care s-a întâmplat în județele vecine, dar eu am considerat că este cât se poate de normal directorii pe care îi numim să fie trecuți printr-un filtru prin care putem aprecia aptitudinea lor managerială. Am elaborat o procedură, pe baza unui document intern, și am urmat pașii, cu evaluare în baza unei comisii. Aceste elemente au fost evaluate de o comisie, s-a întocmit un punctaj și în ordinea punctajului au fost numiți acești directori pe o perioadă determinată, însemnând până la 31 august. E bine de reținut că din cele 102 posturi care au devenit vacante ca urmare a încheierii contractului de management, 70 de directori au primit continuitate. 9 nu au mai vrut să continue. Astfel au fost aduși 23 de oameni noi.”, a declarat Ilie Pârvan, inspector general al ISJ Hunedoara.

 

Colaborator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *