În căutarea celor mai frumoase privelişti ale Devei (GALERIE FOTO)

Se ştie că cel mai frumos punct de belvedere este Cetatea Devei. De la aproape 400 de metri altitudine, în zilele senine se zăresc până şi crestele Retezatului. Mai sunt însă locuri bune de unde Deva se vede splendid: din avion sau din clădirile înalte. Sunt puncte ştiute de fotografii care le folosesc pentru a surprinde momentul în care oraşul arată perfect.

Deva văzută de pe cetatea care i-a stat de strajă timp de sute de ani este cu adevărat o privelişte. Nu este turist care să ajungă sus, în fortăreaţă şi să nu facă măcar o fotografie cu panorama Văii Mureşului sau cu oraşul.

Remus Suciu a lucrat ani de zile ca fotoreporter şi acum este angajat la Agenţia de Dezvoltate Economico-Socială Hunedoara. El este cel care se ocupă la propriu de imaginea judeţului şi bate locurile în căutarea celor mai frumoase peisaje: „Cu Cetatea Devei, cele mai frumoase fotografii nu se fac de jos, e musai, musai să urci sus în monument. Mai poţi să înalţi drona şi să tragi cadre cu Cetatea Devei şi oraşul în fundal.

În ceea ce priveşte, oraşul, cele mai bune fotografii se fac de pe Dealului Paiului sau din Cartierul Zăvoi. Şi cele mai bune momente ale zilei sunt răsăritul şi apusul. Nu prea ai cum să scoţi fotografii impresionante când soarele e sus”, explică el.

Cristian Damiean care lucrează la Serviciul promovare şi imagine al Cetăţii Deva are câteva fotografii de colecţie şi a „învăţat” nu doar momentele zilei în care scoţi cele mai bune instantanee de pe monument, dar şi momentele din an când priveliştea este deosebită:

„Eu prefer să fotografiez noaptea sau la apus, atunci de pe Cetatea Devei se vede foarte bine oraşul. Apoi, în timp am observat că primăvara şi toamna târziu surprinzi cel mai bine priveliştea. De pe platformare de artilerie se văd munţii Retezat şi Şureanu foarte frumos. Dacă ai şi ceva nori, e impresionant ce surprinde ochiul şi aparatul de fotografiat.

Mie personal îmi place apusul şi momentele de dinainte de amurg.

Dar trebuie să vezi totul, să fii acolo!” Cristian a mai descoperit un punct de belvedere: blocul turn din Piaţa Victoriei: „M-a dus acolo un prieten care locuieşte acolo şi am avut acces după ce am obţinut acordul vecinilor pentru că locul e sub lacăt.

Dar odată ajuns sus, pe bloc, obţii o imagine perfectă cu centrul vechi şi Cetatea Devei, mai ales la ceas de seară.”

Noi am descoperit şi turnul Palatului Administrativ ca un excelent punct de belvedere de unde centrul istoric vechi al municipiului se aşterne uimitor în faţa aparatului.

O privelişte superbă ţi se deschide şi nici nu este de mirare. Arhitectura din secolele trecute e minunată şi e cert că aceste construcţii îţi atrag uşor atenţia.

Sunt splendide atunci când sunt renovate corect.

Palatul Administrativ din Deva este monument istoric, construit în stil eclectic, în secolul 19. Clădirea este dominată de un turn în formă de săgeată care servea și ca foișor de foc. Mai sunt locuri de unde obţii fotografii spectaculoase cu Deva.

O altă soluţie este avionul, iar un zbor deasupra Devei îţi poate face ziua perfectă.

Un alt fotograf devean şi-a construit chiar şi un proiect care gravitează în jurul oraşului  – „Deva 365”. „În ultimii şase ani am practicat alergarea montană, iar antrenamentele mi le-am desfăşurat pe potecile de pe dealurile din apropierea oraşului Deva. Tot de la alergare mi-a venit şi ideea proiectului „Deva 365”, unul de promovare turistică a oraşului prin fotografii cu Deva, proiect ce s-a desfăşurat timp de un an de zile în care am postat fotografii zilnic pe pagina de facebook a proiectului: https://www.facebook.com/Deva-365-801675319978050/ si care a culminat cu expoziţia „Deva 365”, la Teatrul de Artă din Deva.” Marius Isfan este membru în Asociaţia Artiştilor Fotografi Hunedoreni. „Dacă ar fi să recomand puncte de belvedere unui turist în tranzit, cu siguranţă i-aş recomanda Cetatea Devei care oferă o perspectivă rapidă de a vedea întreaga zonă a oraşului Deva, Valea Mureşului, Munţii Retezat, Parâng, Şureanu, Metaliferi. Pe Cetate, se poate ajunge uşor cu telecabina, dar şi pe jos urmând traseul de la Poarta I de unde se poate urca fie spre Poarta II, fie direct în cetate pe nişte scări care vă vor solicita puţin în încercarea de a cuceri cetatea”.

Pentru cei care îşi doresc să descopere şi alte perspective ale oraşului Deva, Marius are două variante: prima „motorizată” în punctele unde se poate ajunge cu maşina şi a doua „de anduranţă” prin care se poate descoperi Deva de pe potecile care duc spre cele mai înalte puncte de belvedere. „Am să încep cu punctele în care se poate ajunge uşor cu maşina.

Un punct de belvedere se afla pe drumul de acces spre localitatea Archia, de unde avem o perspectivă deosebită asupra oraşului, un alt punct îl reprezintă dealul de la intrarea în oraş în apropierea zonei comerciale de unde se pot fotografia şi viziona unele din cele mai frumoase apusuri. Un alt punct uşor accesibil cu maşina ar fi poziţionat pe dealul Vulcan în apropierea bazinelor cu apă de unde se poate admira Măgura Uroiului şi oraşul Deva într-o cu totul altă perspectivă; o altă zonă uşor accesibilă de unde perspectiva asupra oraşului se schimbă este zona din apropierea străzii Livezilor de unde se poate admira cetatea şi clădirile vechi din apropierea centrului istoric. Un alt punct de belvedere motorizat ar fi de pe dealurile din apropierea comunei Şoimuş de unde am fotografiat şi surprins Deva într-o cu totul altă lumină şi perspectivă.

Marius Isfan spune însă că cele mai bune puncte de belvedere asupra cetăţii şi a oraşului Deva sunt şi cele mai greu accesibile: „Un loc deosebit de unde am putut surprinde în fotografie atât livezile terasate din apropiere cât şi oraşul,

accesul se poate face de pe strada Călugăreni doar la pas pe potecile în zig-zag prin livezile terasate de deasupra oraşului. Un alt loc care mi-a atras atenţia este un punct pe un drum forestier ce face legătura între strada Aurel Vlaicu şi strada Călugăreni de unde se poate vedea cetatea care la apus arde în lumina caldă a soarelui. În imediata apropiere a Cetăţii Devei se afla Dealul Viilor care reprezintă un deosebit punct de belvedere care ne permite  să fim la aceeaşi înălţime cu cetatea.

Pentru ultimele puncte de belvedere am să vă stârnesc curiozitatea de aventură şi am să vă prezint Rezervaţia Naturală Dealul Colţ şi Dealul Zănoaga care se află în imediata apropiere a Dealului Cetăţii şi a Dealului Viilor. Rezervaţia este puţin cunoscută şi puţin promovată, dar are o valoare natural ştiinţifică deosebită prin multitudinea de plante care se găsesc aici. Dar această rezervaţie are şi cele două puncte de belvedere deosebite care se află la extremităţile rezervaţiei: unul este Dealul Colţ – un pinten stâncos care se poate vedea în imediata apropiere a cartierului Viile Noi, greu accesibil, cu o potecă ce şerpuieşte abrupt până pe pintenul stâncos de unde perspectivele sunt deosebite asupra cetăţii, oraşului, Văii Mureşului şi a cartierului Viile Noi.”, explică fotograful care a pus mâna la 12 ani pe primul aparat foto pe film.

„Cel de-al doilea punct de belvedere este pintenul stâncos de pe Dealul  Zănoaga, deal care se află în continuarea Dealului Colţ. Pentru a ajunge aici, se urmăreşte fie continuarea potecii de pe Dealul Colţ, fie se porneşte din apropierea Porţii I pe un forestier îngust care apoi se transformă în potecă şi şerpuieşte până sus, pe Dealul Zănoaga de unde se poate coborî abrupt spre Cabana Căprioara. Dealul Zănoaga mi-a oferit perspective deosebite asupra zonei şi a oraşului Deva.

Frumuseţea stă ascunsă dincolo de şosele, pitită printre copaci, pe dealuri înalte şi stâncoase, dar care ne oferă perspective deosebite cu zona oraşului Deva.  Prin alergare şi apoi prin fotografie, am descoperit frumuseţea din cele mai frumoase puncte de belvedere din apropierea oraşului Deva. A fost o bucurie să le găsesc şi să le pot prezenta prin fotografii tuturor celor interesaţi de viaţa de dincolo de oraş”. Acum Marius Isfan are 36 de ani, zeci de mii de fotografii şi participări la câteva expoziţii.

 

Laura OANA

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *