În ce condiții școlile ar putea intra în sistem ONLINE

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, că începând cu data de 17 ianuarie, acele şcoli şi grădiniţele care au sub 60% dintre angajaţi vaccinaţi şi se află în localităţile cu o incidenţă a infectării de peste 3 la mie, intră în sistem online.

Ministrul a explicat că articolul 3 din ordinul comun se raportează la rata de vaccinare de vineri, astfel că, dacă rata de incidenţă este de peste 3 la mie, începând de lunea viitoare şcolile din acea localitate intră în online.

„Având în vedere că la nivel naţional au fost schimbate regulile cu privire la durata carantinării este nevoie şi de o updatare a ordinului comun al ministrului Educaţiei şi ministrului Sănătăţii cu noile reguli la nivel naţional. Voi discuta cât se poate de repede cu ministrul Sănătăţii, avem o colaborare foarte bună între Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Ministrul a precizat că „astăzi, în judeţul Ilfov sunt 6 localităţi care au depăşit incidenţa de 3 la mie. „În Ilfov există 271 de unităţi de învăţământ, din care, la ultima raportare, 28 din cele 271 de unitţi aveau o rată de vaccinare sub 60%”.

Potrivit lui Cîmpeanu, rata de vaccinare, în educaţie, este de peste 70%, mai mult decât dublul mediei naţionale, ceea ce îl face să aprecieze nivelul de înţelegere şi responsabilitatea colegilor lui din învăţământ cu privire la derularea procesului didactic, în condiţii de siguranţă.

„Avem 14.000 de unităţi în care rata de vaccinare este de peste 60% , dar există circa 3.000 de unităţi de învăţământ în care rata este de sub 60%, după ultimele raportări”, a spus ministrul.

Sorin Cîmpeanu a mai afirmat că, ”în Bucureşti, din cele 655 de unităţi, la ultima raportare, 57 de unităţi de învăţământ erau sub 60%, unele dintre ele foarte aproape, existând posibilitatea ca prin vaccinarea a unui singur profesor, să se depăşească această rată în acea şcoală.

„Dacă în ziua de luni, cu raportare la ziua de vineri, nu va fi depăşită rata de vaccinare sde 60% şi incidenţa în localitate va depăşi 3 la mie, din păcate, în acea şcoală cursurile vor începe online. Deci, până vineri, vedem ce se mai poate face cu privire la raportarea angajaţilor vaccinaţi”, a spus el.

Ministrul Educaţiei a fost întrebat şi dacă dacă recomandă părinţilor să cumpere teste pentru copii, în condiţiile în care achiziţia de teste pentru elevi este blocată.

„Atunci când te interesează de sănătatea propriului copil, răspund şi asum acest răspuns, da. (..) Un părinte care ţine la copilul lui achiziţionează teste dacă poate şi are şi mulţumirile noastre ale tuturor pentru că protejează nu numai propriul copil, ci întreaga comunitate şcolară”, a spus Cîmpeanu, precizând că s-a interesat de stadiul contestaţiei privind licitaţia pentru testele anti-COVID-19 din şcoli şi nu are încă noutăţi.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.