În perioada ianuarie-octombrie 2020, creditarea a fost impulsionată de segmentul companiilor care a accesat 56,35% din volumul de credite noi acordate economiei reale. Creditele acordate populaţiei reprezintă 43,62% din totalul împrumuturilor noi acordate. De altfel şi strategiile băncilor din anii trecuţi prognozau o intensificare a finanţărilor acordate companiilor pentru această perioadă.

Repartiţia pe monede arată că populaţia şi companiile au accesat preponderent credite în moneda naţională în proporţie de 82,14%, acestea fiind urmate de împrumuturile în euro cu o pondere de 14,65% şi de cele în dolari, care au fost contractate exclusiv de companii, cu 3,21%.

În primele zece luni ale anului 2020, populaţia a accesat credite noi în valoare de 29,41 miliarde lei, iar repartiţia pe monede arată că a fost eliminat aproape în totalitate riscul valutar în condiţiile în care populaţia a accesat aproape numai credite în lei (98%). Astfel, populaţia a absorbit o felie mai mare din creditarea în monedă naţională.

Companiile au accesat în perioada menţionată aproape 38 miliarde lei, accentul fiind pus tot pe creditarea în moneda naţională, în proporţie de 70%, fiind urmată de creditele în euro şi dolari.

 

news.ro