România obţine aproape 1,4 miliarde euro pentru proiecte de independenţã energeticã şi combaterea sărăciei energetice

România obţine aproape 1,4 miliarde euro pentru proiecte de independenţã energeticã şi combaterea sărăciei energetice, după adoptarea propunerii RepowerEU în Consiliul Ecofin, anunţă ministrul Finanţelor Adrian Câciu.

Miniştrii de finanţe din Uniunea Europeanã au ajuns la un Acord general pe iniţiativa REPowerEU în timpul reuniunii Consiliului Afaceri Economice şi Financiare desfãşuratã marţi, 4 octombrie, la Luxembourg.

„Adoptarea în Consiliul ECOFIN a propunerii REPowerEU demonstreazã ce înseamnã, de fapt, solidaritatea UE şi reacţia rapidã, fermã şi coordonatã la crizele suprapuse cu care ne confruntãm. România va fi a şasea beneficiarã din UE a noilor fonduri alocate prin RepowerEU, cu o anvelopã de aproximativ 1,4 miliarde euro. Fondurile vor fi asigurate din licitarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de serã aferente Fondului de Inovare (75%) şi din devansarea licitãrii certificatelor ETS alocate naţional aferente perioadei 2027-2030 (25%). În timpul negocierilor, suma obţinutã de România practic s-a dublat, faţã de propunerea iniţialã a Comisiei Europene din luna mai anul acesta, când alocarea era de aproximativ 720 de milioane de euro”, afirmă ministrul.

El mai anunţă că prin Regulamentul aprobat marţi în Consiliul Ecofin este acceptatã o propunere susţinutã şi de România referitoare la posibilitatea includerii în noul capitol a unor mãsuri privind independenţa energeticã din PNRR iniţial, în condiţiile recalculãrii anvelopei de granturi din alocarea iniţială a Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă.

Regulamentul oferă, de asemenea, şi posibilitatea combaterii sărăciei energetice prin finanţarea unor scheme de ajutor pentru categoriile defavorizate.

„În acelaşi timp, se prevede posibilitatea acordării unor prefinanţãri pentru statele membre care solicită acest lucru, în marja unui plafon de 1 miliard de euro pentru toate statele UE. Am speranţa cã votul de astãzi din Consiliul Ecofin va accelera adoptarea Regulamentului privind RepowerEU şi în Parlamentul European, astfel încât să ne permitã mai multe investiţii care să conducă la creşterea independenţei energetice şi la combaterea sărăciei energetice. În acelaşi timp, adoptarea RepowerEU va facilita şi actualizarea rapidă a Planurilor de Redresare şi Rezilienţă.”, a spus Adrian Câciu, ministrul Finanţelor.
Impactul economic şi financiar al agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, cel de-al doilea raport de evaluare privind implementarea RRF, pregãtirea reuniunii miniştrilor de finanţe şi a guvernatorilor bãncilor centrale din G20 şi a reuniunii anuale a FMI, concluziile Consiliului privind finanţarea combaterii schimbãrilor climatice în vederea celei de-a 27-a Conferinţe a pãrţilor a ONU privind schimbările climatice (COP 27), care va avea loc la Sharm El-Sheikh în perioada 6-18 noiembrie 2022 şi rolul fiscal şi non-fiscal al vãmilor UE sunt temele care au completat agenda reuniunii Ecofin.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.