Încă o biserică “resuscitată” de Ambulanța pentru monumente

Încă o biserică  din județul Hunedoara a fost “resuscitată” de Ambulanța pentru monumente. Și Prințul Charles a făcut donații pentru realizarea lucrărilor. Este vorba de biserica medievală din Streisângeorgiu din orașul Călan. În 17 august 2019 s-a încheiat intervenția la acoperișul bine-cunoscutei biserici medievale din Streisângeorgiu.

“Biserica a beneficiat în anii 80 de un proiect de restaurare, dar învelitoarea realizată atunci (din lemn, strat bituminat și tiglă solzi) s-a degradat în timp. În câteva puncte, infiltrațiile de apă, înghețul și dezghețul au distrus stratul bituminat și materialul lemnos, iar unele coame și țigle au fost smulse de vânt sau doar sparte. Echipa Ambulanței, alcătuită din specialiști și localnici din zona Călan și Hunedoara (care au și semnalat degradările), sprijinită de Primăria orașului Călan, a verificat și înlocuit toate elementele degradate, apoi a reașezat țiglele așa încât învelitorile să asigure din nou protecția corespunzătoare a celor trei componente ale bisericii: altar, naos și turn. Tiglele degradate de pe acoperișul altarului au fost înlocuite cu unele noi confecționate manual la ţiglăria de la Apoş, jud. Sibiu, iar cele de pe acoperişul naosului au fost înlocuite cu țigle istorice donate de Parohia Ortodoxă Călan”, spun cei de la Ambulanța pentru monumente.

Ambulanța pentru monumente Transilvania Sud este un proiect inițiat de Asociația Monumentum şi susținut de către Alteța Sa Regală, Prințul de Wales și de către societatea civilă din toată țara.

Colaborator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *