Încă un centru de vaccinare, deschis la Petroșani

La Petroșani va fi deschis un nou centru de vaccinare, pentru vaccinul Oxford AstraZeneca. Se pot înscrie în campania de imunizare și persoanele cuprinse în etapa a III-a, respectiv cele care au împlinit 18 ani.

Dr. Valeriu Gheorghiță, a precizat în această după-amiază că în nouă localități în care rata de incidență este de peste 4,5 la mie, inclusiv în municipiul Petroșani, va începe vaccinarea în masă, inclusiv a persoanelor din etapa a treia, iar în aceste orașe vor fi deschise noi centre de vaccinare.

Vaccinul AstraZeneca este al treilea vaccin împotriva COVID-19 disponibil pentru derularea campaniilor de vaccinare în statele membre ale Uniunii Europene și, implicit, în România, după Pfizer BioNTech și Moderna.

De luni s-a anunțat eliminarea restricției de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca, ca urmare a recomandărilor Grupului Științific și Medical din cadrul Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, a Ministerului Sănătății și a Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR). Măsura vine ca urmare a apariției noilor date științifice, a experienței și deciziilor altor state europene, precum și a recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru prevenirea infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Vaccinul determină sistemul imunitar al organismului să producă anticorpi și globule albe specializate care acționează împotriva virusului, oferind astfel protecție împotriva COVID-19. Potrivit specialiștilor, AstraZeneca folosește un adenovirus care conține și informația genetică și proteina de suprafață Spike a coronavirusului, în timp ce Pfizer si Moderna folosesc ARN mesager. Ca atare, singura diferență dintre cele trei vaccinuri este vectorul care livrează această informație pe baza căreia organismul produce anticorpii necesari.

Noul centru de vaccinare va fi amenajat în incinta Spitalului de Urgență Petroșani.

De precizat că, încă de la jumătatea lunii ianuarie, la Petroșani mai funcționează un centru de vaccinare, în incinta sălii de sport de la Școala Generală nr. 7, destinat vaccinării cu Pfizer BioNTech și Moderna
Foto cu caracter informativ

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *