Încă un ordin de protecție provizoriu emis de polițiștii hunedoreni

În data de 19.02.2019, în jurul orei 16:30, poliţiştii Secției de Poliție Rurală Hunedoara au fost sesizați de o femeie în vârstă de 51 de ani, din comuna Ghelari, despre faptul că a avut un conflict verbal cu fostul soț.

Polițiștii care s-au deplasat la fața locului a constatat faptul că, în urma unor neînţelegeri, fostul soț, un bărbat în vârstă de 54 de ani, a amenințat-o pe femeie, în timp ce se aflau în locuința acesteia, din Ghelari.

Poliţiştii Secției de Poliție Rurală Hunedoara, în urma cercetărilor efectuate, au dispus  emiterea unui  ordin de protecție provizoriu, pe o perioada de 5 zile, iar în baza căruia i s-a pus în vedere bărbatului să sa nu se apropie de victimă la mai puțin de 100 de metri. De asemenea, în cauză, poliţiştii au întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de ameninţare.

 

Informaţii suplimentare:

Pentru a veni în  sprijinul victimelor, legislația privind violența domestică a fost modificată și completată (prin Legea nr. 174 din 13 iulie 2018), fiind reglementată modalitatea de intervenție a polițiștilor în cazurile de violență domestică și emiterea ordinului de protecție provizoriu de către aceștia. Astfel, la sfârșitul anului trecut, a fost aprobat și publicat în Monitorul Oficial Ordinul ministrului afacerilor interne și al ministrului muncii și justiției sociale nr. 146/2578/2018 privind modalitatea de gestionare a cazurilor de violență domestică de către polițiști.

De la data de 28 decembrie 2018, polițiștii pot emite ordinul de protecție provizoriu, prin care se dispun, pentru o perioadă de 5 zile, una sau mai multe măsuri de protecție a victimelor.

Ordinul stabilește procedura de intervenție a polițiștilor, de cooperare cu celelalte instituții cu atribuții în prevenirea și combaterea violenței domestice, metodologia de utilizare a formularului de evaluare a riscului și procedura de emitere a ordinului de protecție provizoriu, precum și cea de punere în executare a acestuia.

Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (112), formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *