Incendiu puternic de vegetație. Locuințe amenințate de flăcări

 Un incendiu de vegetație a avut loc, în comunitatea din Bretea Strei. Potrivit, ISU Hunedoara, incendiul se propaga cu repeziciune, din cauza vântului puternic, amenințând locuințele și o pădure din apropiere.

„Pompierii Punctului de Lucru Bretea Română au ajuns imediat după apelul la 112 la locul în care se manifesta arderea, cu degajare mare de fum, la o mirişte pe care se aflau câteva zeci de baloţi din paie. Vântul puternic, cu direcţie schimbătoare, care a bătut în zonă a determinat propagarea pârjolului cu repeziciune la litiera unei păduri din imediata apropiere a câmpului. În cel mai scurt timp forţele de intervenţie au fost suplimentate cu alte doua echipaje de pompieri ale Detaşamentului Hunedoara şi Punctului de Lucru Toteşti, cu autospeciale cisternă cu capacitate mărită de 9.000 de litri. Pompierii susţinuţi de 20 de voluntari ai S.V.S.U. Bretea Română, în frunte cu primarul lor, Răzvan Gruia Ionescu, au reuşit să oprească propagarea arderii la locuinţele aflate în apropierea câmpului şi să evite astfel o tragedie în comunitatea din Bretea Strei.

Pompierii şi voluntarii au acţionat, concomitent, atât pentru protecţia locuinţelor cât şi pentru stoparea avansării incendiului în pădure şi lichidarea arderii de la nivelul vegetaţiei uscate utilizând dispozitivele de stingere cu apa din autospeciale dar şi echipamentele destinate acestui tip de risc.
Deoarece în zona s-a produs o mare degajare de fum a fost notificată Garda de Mediu.
În operaţiunile de stingere au fost implicaţi 22 de pompieri şi 20 de voluntari ai S.V.S.U. Bretea Română. O primă evaluare arată că arderea s-a propagat la aproape 20 hectare de teren şi litieră de pădure.
Incendiul a fost lichidat după aproximativ 3 ore de efort susţinut, în continuare zona arsă fiind supravegheată de pompierii din Bretea Română şi Toteşti, pregătiţi să intervină prompt în cazul unei reaprinderi” se arată în comunicat.
Conform sursei citate se pare că incendiul ar fi fost provocat de o scânteie provenită de la  un utilaj agricol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.