Indicele Robor la 3 luni a crescut până la nivelul de 1,89%, un nou record al ultimilor trei ani

Indicele Robor la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut miercuri până la nivelul de 1,89%, cel mai mare din noiembrie 2014 până în prezent, potrivit datelor publicate miercuri de Banca Naţională a României (BNR).

Robor stagnase luni şi marţi la 1,87%.

De asemenea, Robor la 6 luni a crescut uşor, la 2,03%.

Robor la 3 luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei. Nivelul atins miercuri – 1,89% – este cel mai mare din 4 noiembrie 2014 până în prezent.

Indicatorul a crescut accelerat din data de 18 septembrie, când a atins nivelul de 1%.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piaţa interbancară, iar creşterea acestui indicator va duce la un avans al ratelor în cazul creditelor în lei.

Evoluţia dobânzilor pe piaţa monetară este de obicei corelată cu evoluţia randamentelor la titlurile de stat. Dobânzile interbancare au scăzut puternic anul trecut, iar Robor la 3 luni a înregistrat în septembrie şi în octombrie 2016 un nivel minim istoric de 0,68% pe an.

Dobânzile au reintrat pe o traiectorie ascendentă de la fnalul lunii octombrie 2016, chiar dacă s-au oprit, o lungă perioadă, între 0,8% şi 0,9%, pentru Robor la 3 luni.

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *