Elevii de la Liceul Tehnologic ,,Grigore Moisil” din Deva au marcat Centenarul Marii Uniri într-un mod inedit

În anul Centenarului Marii Uniri, elevii și cadrele didactice de la Liceul Tehnologic ,,Grigore Moisil” din Deva, cu susținerea Primăriei Municipiului Deva, au ales să marcheze acest moment important din istoria românilor și Ziua Națională a României, într-un mod inedit.

Peste 100 de elevi ai școlii au prezentat obiceiurile, tradițiile, personalitățile marcante, obiectivele turistice și  produsele culinare din zonele României.

Copiii împreună cu profesorii lor au format patru echipe și au ales câte o zonă pe care să o prezinte. Transilvania, Banat-Crișana-Maramureș, Oltenia, Dobrogea-Muntenia-Moldova au fost zonele cărora  copiii le-au spus povestea. Și pentru ca ei să fie motivați în munca lor, conducerea liceului a hotărât ca evenimentul să se desfășoare sub forma unui concurs cu premii.

Cei prezenți la eveniment au asistat la o prezentare Power Point a fiecărei zone, care a cuprins detalii geografice, rolul unei personalități locale în istoria românilor, tradiții și obiceiuri specifice. Costumul popular autentic (din toate zonele țării) a fost descris în amănunt de către elevi. Ei au pus în scenă și câte un moment artistic: colinde, hore, obiceiuri de nuntă și alte tradiții românești.

Fiecare provincie istorică din componența teritorială a României a avut un stand de prezentare cu obiecte vechi, fotografii, costume populare etc. Produsele culinare din fiecare zonă ( plăcinta cu dovleac, mămăliga cu slănină și ouă ochi, pârjoalele moldovenești, sărmăluțe în foi de viță etc.) au fost la loc de cinste și au putut fi gustate nu doar de juriu ci și de publicul prezent la eveniment.

Câștigătoare a concursului a fost zona Olteniei, urmată de Transilvania, Dobrogea-Muntenia-Moldova și Banat-Crișana-Maramureș,

Echipele de pe primele două locuri au fost premiate cu o execursie în Capitala Marii Uniri – Alba Iulia. Celelalte echipe au primit premii în obiecte.

Pentru că toate echipele au muncit mult și lupta a fost strânsă, juriul și conducerea liceului au hotărât să acorde și premii speciale:

  • Cel mai bun stand – Oltenia
  • Cel mai bun produs culinar, la egalitate – Transilvania și Oltenia
  • Cel mai bun prezentator al zonei (Dobrogea-Muntenia-Moldova )– elevul Gaspar Florin

Elevii de Liceul  Tehnologic ,,Grigore Moisil” din Deva au reușit să demonstreze ceea ce și-au propus: dacă suntem uniți, putem reuși în orice împrejurare. Așa cum românii au reușit să înfăptuiască, acum 100 de ani, Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia.

 

 

Dana Golea

Compartiment Comunicare, Promovare Imagine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.