Inedit la Deva. Atelierul cu pedale al meșterului Feri

Vi s-a stricat mașina de spălat, cuptorul cu microunde, frigiderul, fierul de călcat, mixerul, aspiratorul, sau orice aparat casnic la care vă puteți gândi? Nu disperați! Hunedoreanul Francis ”Feri” Csobot, se suie în șa pe ”atelier” și pedalează urgent până la locuința dumneavoastră ca să remedieze defectul.

Puzzle biciclistic

Bicicleta-atelier a lui Feri Csobot este de fiecare dată o apariție. Forma inedită a mutantului velo și agilitatea sa neverosimilă atrag imediat atenția. Conceptul bicicletei utilitare este inspirată dintr-un model danez al cărui desen tehnic a fost luat de pe internet. Realizarea însă este sută la sută marca Feri Csobot. ”Am cumpărat un BMX și o bicicletă de oraș, le-am tăiat în două și am asamblat partea din spate a BMX-ului cu partea din față a bicicletei de oraș prin intermediul punților pe care transport atelierul”, explică meșterul. Sigur, ar fi prea simplu să fie doar atât. De exemplu, roata din spate a BMX-ului este acum în față cu tot cu frâna pe disc, dar împreună cu fosta frână pe jantă a bicicletei de oraș. În spate, meșterul are șapte viteze în butuc, iar frâna se face pe această roată prin torpedo dar și prin frâna pe jantă a bicicletei de oraș. Una peste alta, bicicleta-atelier a lui Feri Csobot are patru frâne.

O sută de kilograme pe ghidon la 62 km/oră

Atelierul mobil al meșterului Feri are 2,5 metri lungime. Sarcina maximă de transport, pe lângă greutatea omului, este de peste 100 de kilograme. Este imposibil să îți poți ține echilibrul pe o bicicletă al cărui ghidon este ”apăsat” cu o masă de 100 de kilograme! Atelierul mobil al meșterului Feri are însă un meșteșug în construcție. ”Centrul de greutate este extrem de jos. Așa a fost proiectată bicicleta pentru a-mi putea ține echilibrul pe ea când e în sarcină. Și vă asigură că este destul de agilă chiar și atunci când am 100 de kilograme pe ghidon”, spune Feri Csobot.  Viteza cu care meșterul își poate transporta atelierul la clienți este de circa 19 km/h. Dar asta nu înseamnă că bicicleta-atelier nu poate oferi și senzații tari. ”Am coborât odată pe bulevardul Bălcescu cu 62 de kilometri pe oră”, se confesează meșterul. Adică, ca să zicem așa,  mult peste viteza legală. Invers însă e mai greu. ”După restaurantul Dunărea, în sus, urc de obicei pe lângă ea”.

La ce ajută o bicicletă-atelier?

Motivul pentru care deveanul și-a construit bicicleta-atelier este foarte practic. Ea îl scutește pe meșter de corvoada cărăușului atunci când merge la clienți. ”Până acum trei ani foloseam mașina. Nu găseam niciodată loc de parcare lângă locuințele clienților. Parcam de multe ori la sute de metri de adresă și eram nevoit să car în spate sculele și materialele necesare reparației. Acum, cu bicicleta, duc tot ce îmi trebuie până la scara clientului. În plus, fac și mișcare ceea ce este foarte bine pentru sănătatea mea”, explică meșterul.

Atelierul lui Dexter

Punctul de plecare al atelierului mobil este atelierul fix pe care Feri Csobot îl deține pe strada Ady Endre din Deva. Înăuntru densitatea enormă a obiectelor te descumpănește la început. Sunt mii de scule, materiale, dispozitive pe care meșterul le-a adunat în 30 de ani de experiență ca electromecanic calificat în depanarea obiectelor de uz casnic, absolvent al unei regretate școli profesionale de profil.

Pentru 2,5 milioane de lei (n.r. vechi), meșterul Feri a achiziționat o mașină de găurit casată, tăiată efectiv în două, pe care a transformat-o într-o mașină perfect funcțională de frezat.

Un dispozitiv inventat de Feri Csobot poate transforma fâșiile de tablă în ”arici metalici”. Aceștia sunt destinați îmbunătățirii capacității de radiație termică a instalațiilor frigorifice.

Era consumabilelor. Reparăm sau luăm nou?

După ce încarcă pe bicicleta-atelier sculele și materialele necesare, Feri Csobot se suie în șa și pedalează spre locuința clientului. Deveanul vizitează între 4 și 5 clienți în fiecare zi. Meșterul are mult de lucru pentru că toți producătorii de bunuri de uz casnic au ajuns deja în era ”consumabilelor”, fie că vorbim de mașini de spălat, frigidere, sau aspiratoare. ”Vă spun ce am observat de-a lungul anilor privitor la fiabilitatea aparaturii electrocasnice. În perioada anilor 96-99 soluțiile constructive garantau o perioadă de funcționare de 15-20 de ani. Apoi, până prin 2004 durata de viață efectivă a electrocasnicelor a scăzut la 10-12 ani. Între 2004 și prezent majoritatea aparaturii electrocasnice produse nu ține mai mult de 5-6 ani”, spune deveanul.

Un meșter observă acest lucru în faptul că de prea multe ori nu prea mai are ce repara. ”Componentele de un timp sunt ca niște cutii negre. Nu poți deschide să repari.  Când se strică o astfel de componentă de multe ori nu merită costul înlocuirii, iar clienții preferă să mai pună bani și să cumpere un aparat nou”, explică Feri Csobot.

Meșterul care dă garanție la lucrare

Meșterul Feri nu pleacă de la client până nu garantează lucrarea sau reparația făcută. În medie, pentru orice lucrare garanția acordată este de un an de zile. ”Dar, în cazul reparației unei combine frigorifice cu schimbarea instalației pe cupru, acord o garanție de 5 ani de zile”, spune Feri Csobot. De altfel, o astfel de reparație complexă este cotată prima pe lista de prețuri ale meșterului devean: aproximativ 700 de lei, manoperă + materiale.

Adrian SĂLĂGEAN

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *