ZONĂ DE PERICOL: Prefectul a înlocuit managerul catastrofă din fruntea Spitalului Județean de Urgență din Deva

Incompetența managerială de la Spitalul Județean de Urgență din Deva, care a dus la o situație critică scăpată de sub control în plină epidemie COVID-19, a fost sancționată printr-o decizie radicală, dar necesară. Astfel, prefectul județului Hunedoara, Vasilică Potecă, a suspendat-o din funcție pe Daniela Roșca, manager care s-a dovedit incapabil să gestioneze situația de criză de la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Deva, și a înlocuit-o cu un alt manager, pe perioada stării de urgență.

Spitalul Județean de Urgență din Deva s-a arătat public, astăzi, 30 martie 2020, și zilele trecute, ca o instituție sanitară calamitată, fără coordonare, am spune o adevărată cloacă a diletantismului managerial. Lipsa de pricepere sau nepăsarea (sau amândouă?) managerului Daniela Roșca au dus SJU la o criză ce amenință sănătatea și chiar viața, atât ale personalului medical, cât și ale pacienților. În condițiile epidemiei COVID-19, la spitalul devean s-a descoperit că aproape nimic din ce trebuia făcut pentru a preveni îmbolnăvirile și a securiza instituția sanitară nu a fost făcut, medici și pacienți infectați și managerul de până astăzi complet în afara problemelor.

Un manager habarnist

Iar înlocuirea managerului SJU Deva – o decizie radicală, dar obligatorie a prerfectului Potecă -, a devenit astăzi și spectacol național, după ce presa a încercat să afle cum s-a ajuns la o întreagă nebunie periculoasă în instituția sanitară hunedoreană.

Nu a fost nevoie de multe întrebări pentru ca toată lumea să fie lămurită că cea cu frâiele spitalului devean, Daniela Roșca, era complet în afara lucrurilor, incapabilă să explice ce s-a întâmplat în SJU, incapabilă să spună care este dimensiunea contaminării în spital, incapabilă să explice de ce a refuzat să comunice cu prefectul județului, cel care coordonează centrul hunedorean pentru situații de urgență în această criză, incapabilă să explice de ce nu a reușit să se înțeleagă, în această perioadă, nici cu Direcția de Sănătate Publică Hunedoara, incapabilă să producă vreun răspuns coerent.

Șefii de la CJ se prefac că nu înțeleg

În acest spectacol grotesc, la fel de departe de nenorocirea – cum să îi spunem altfel? – întâmplată la spitalul din Deva s-a dovedit și președintele Consiliului Județean Hunedoara, Mircea Bobora. Șeful administrativ al județului (teoretic!) a răspuns public ocolind subiectul crizei periculoase din SJU, tot povestind cum va da CJ bani zilele astea: părea să nu înțeleagă că e vorba de viață și moarte și de management catastrofal, care ucide, nu de bani! În mod sigur, supărarea e mare la CJ Hunedoara – care pare că tot politică rumegă chiar și în plină criză! -, spitalul devean fiind în subordinea instituției județene, la pachet cu managerul incompetent de până acum!

Pericol, din incompetență

Una peste alta, fără intervenția rapidă și tranșantă a prefectului Vasilică Potecă, Spitalul Județean de Urgență din Deva putea deveni un focar extins al epidemiei, cu consecințe greu de prevăzut.

Pentru a înțelege măsura nenorocirii de la Spitalul Județean Deva, să punem aici explicația publică a Instituției Prefectului județului Hunedoara la suspendarea managerului instituției sanitare:

”Având în vedere situația creată la Spitalul Județean de Urgență Deva, privind infectarea și răspândirea virusului COVID 19, prefectul judeţului Hunedoara, Vasilică Potecă, a luat decizia de a o suspenda din funcţie, pe perioada stării de urgenţă, pe d-na Daniela Lidia Roşca, managerul acestei unităţi sanitare.

Pe fondul administrării defectuoase a situației de la Spitalul Judeţean sunt în curs de închidere 4 secții ale Spitalului Județean de Urgență Deva. Pentru procedurile de închidere nu a existat nicio procedură clară, o decizie managerială corectă, totul făcându-se la voia întâmplării. Secția Pneumologie s-a închis ulterior, personalul medical plecând acasă în autoizolare fără ca managerul SJU Deva să ia nici o măsură. Secția Oncologie, unde s-au înregistrat cazuri COVID 19, s-a închis. Abia după intervenția Instituției Prefectului județului Hunedoara situația a fost deblocată.

La SJU Deva nu au fost luate nici un fel de măsuri pentru limitarea răspândirii infecţiei cu noul coronavirus. Cu toate că managerului unităţii sanitare i s-a atras atenția să pună în aplicare planul convenit cu toti managerii de spitale și directorii medicali din întreg județul Hunedoara, în vederea izolării focarului COVID 19, în cursul zilei de ieri au continuat internările la SJU Deva pentru persoanele care nu aveau simptome COVID 19, suferind de alte afecțiuni și punând în pericol viața acestora.

În ceea ce privește materialele necesare pentru tratarea COVID 19, cu tot efortul de a asigura partea financiară pentru a asigura buna funcționare a actului medical din cadrul SJU Deva, la care se adaugă efortul Instituției Prefectului județul Hunedoara și al Primăriei Deva de a identifica furnizori de materiale, echipamente și medicamente, managerul SJU Deva nu a comunicat în timp util, comanda fermă în vederea achiziționării de materiale, echipamente și medicamente, acest lucru având loc după intervenția fermă a Direcției de Sănătate Publică Hunedoara.

În acelaşi timp, în cursul zilei de astăzi, Instituţiei Prefectului i-a fost transmisă o scrisoare în care conducerea SJU Deva reclamă lipsa medicamentelor specifice pentru tratarea COVID 19. Cu toate că Instituția Prefectului-județul Hunedoara a pus la dispoziția SJU Deva posibilele soluţii, managerul SJU Deva nu a luat nici o măsură, fiind în situația de a pierde legătura cu posibilii furnizorii.

Având în vedere această situaţie, dl. Vasilică Potecă, în calitate de Prefect al județului Hunedoara, în baza art.19 din Decretul 195/2020, prin Ordin al Prefectului a suspendat din funcție managerul SJU Deva și va fi desemnată, temporar, o persoană care să restabilească normalitatea și să organizeze activitatea SJU Deva în situaţia actualei crize COVID – 19”, au informat reprezentanții Instituției Prefectului de Hunedoara.

Manager de criză

Pentru că lucrurile sunt deja periculoase, cu un spital județean în carantină datorită infectărilor de personal și pacienți, pentru a salva situația cât de repede, prefectul Vasilică Potecă a pus în funcție, în fruntea SJU Deva, pe perioada stării de urgență, pe Silviu Didilescu, un manager care a mai ocupat această funcție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.