INS: Managerii din România se aşteaptă la scăderea afacerilor în construcţii până în ianuarie

Directorii firmelor din România se aşteaptă la o scădere a activităţii în construcţii, la o stagnare în industrie şi la creştere în comerţul cu amănuntul şi servicii în perioada noiembrie-ianuarie şi la o creştere a preţurilor în toate domeniile, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Soldul conjunctural reflectă diferenţa dintre aşteptările pozitive şi cele negative exprimate de către managerii chestionaţi. Un sold pozitiv reflectă un număr mai mare de companii care au aşteptări de creştere a activităţii sau a comenzilor, în timp ce un sold conjunctural negativ reflectă aşteptări de scădere a activităţii în sectorul analizat.

Datele arată unele modificări faţă de raportul anterior privind tendinţele economice, publicat la finalul lunii octombrie, când managerii estimau o creştere mai mare a afacerilor în industrie.

 Pentru intervalul noiembrie-ianuarie, cel mai mic sold conjunctural privind activitatea este în construcţii, -33%, în scădere faţă de cel din raportul anterior (-24%).

„Potrivit estimărilor din luna noiembrie 2017, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni, scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -33%)”, se arată în raportul INS.

Managerii au aşteptări ceva mai pesimiste în privinţa industriei prelucrătoare, cu un sold conjunctural de +4% (+8% în raportul precedent).

Activitatea din servicii este aşteptată să crească, dar estimările sunt mai reduse, soldul conjunctural pentru perioada noiembrie-ianuarie fiind de +6% (+13% în raportul anterior).

În comerţ, activitatea economică este aşteptată să înregistreze o creştere accelerată, soldul fiind +15% (+18% în raportul anterior).

Managerii prevăd o creştere moderată a numărului de angajaţi doar în comerţ şi o relativă stabilitate în restul sectoarelor.

Astfel, în comerţ se aşteaptă o creştere uşoară a numărului de salariaţi, cu un sold conjunctural de +15% (+7% în raportul anterior).

Ancheta Institutului Naţional de Statistică mai arată că managerii se aşteaptă la o creştere a preţurilor în aproape toate sectoarele până în octombrie. Cele mai mari creşteri de preţuri sunt aşteptate în comerţ, cu un sold conjunctural +32%, şi în industrie (+16%).

În construcţii, managerii estimează, de asemenea, o scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -21%). În industrie, managerii se aşteptă la o stagnare a numărului de angajaţi (sold 0%), iar în comerţ şi servicii la creşterea numărului de angajaţi (sold conjunctural +12%, respectiv +7%).

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.