INS: Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut în luna mai faţă de luna aprilie

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut în luna mai faţă de luna precedentă atât ca serie brută cu 18,5%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 20,2%, a anunţat luni Institutul Naţional de Statistică (INS).

„În luna mai 2020, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut faţă de luna precedentă atât ca serie brută cu 18,5%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 20,2%. Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a scăzut atât ca serie brută cu 5,3% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,2%”, arată datele INS.

În perioada 1 ianuarie-31 mai 2020, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut faţă de perioada similară din 2019 atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,1%, respectiv cu 0,6%.

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna mai 2020, comparativ cu luna precedentă, a crescut pe ansamblu cu 18,5% datorită creşterilor înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+29,5%), vânzările de produse nealimentare (+28,2%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+6,3%).

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna mai 2020, comparativ cu luna precedentă a crescut pe ansamblu cu 20,2% datorită creşterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+26,5%) , comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+22,3%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+7,5%).

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna mai 2020, comparativ cu luna mai 2019 a înregistrat o scădere, pe ansamblu, cu 5,3% ca urmare a scăderilor înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-22,2%) şi la vânzările de produse nealimentare (-5,2%).

Vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au crescut cu 5,2%. Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna mai 2020, comparativ cu luna mai 2019 a înregistrat o scădere, pe ansamblu, cu 1,2% ca urmare a scăderilor înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-20,4%) şi la vânzările deproduse nealimentare (-1,7%).

Vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au crescut cu 3,5%.

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în primele cinci luni din acest an, comparativ cu perioada similară din 2019, a înregistrat o creştere cu 0,1% datorită creşterii vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+8,5%). Scăderi auînregistrat comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-11,2%) şi vânzările de produse nealimentare (-1,6%).

Volumul cifrei de afaceri dincomerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada ianuarie-mai 2020, comparativ cu perioada similară din 2019, a înregistrat o creştere cu 0,6% datorită creşterii vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+7,3%).

Scăderi au înregistrat comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-9,8%) şi vânzărilede produse nealimentare (-1,1%).

„Informaţiile din acest comunicat de presă (mai 2020) surprind impactul crizei COVID-19 şi al măsurilor luate de autorităţi ca urmare a decretării stării de urgenţă pe teritoriul României începând cu 16 martie 2020 şi a stării de alertă începând cu 17 mai. Institutul Naţional de Statistică înţelege greutăţile cu care se confruntă respondenţii noştri în această perioadă şi suntem conştienţică este posibil ca răspunsurile la cercetările statistice să nu fie în prezent o prioritate. Cu toate acestea, prin colectarea informaţiilor statistice, vom putea monitoriza şi informa toţi utilizatorii noştri cu privire la efectele COVID-19 asupra economiei şi societăţii noastre. Apreciem sprijinul continuu al respondenţilor noştri la cercetările statistice derulate de Institutul Naţional de Statistică şi înţelegem dificultăţile cu care se confruntă toţi furnizorii de date statistice”, precizează INS.

Cifra de afaceri reprezintă veniturile totale înregistrate de către întreprindere în perioada de referinţă, provenite atât din activitatea principală, cât şi din activităţile secundare exercitate de aceasta. Cifra de afaceri nu include TVA şi veniturile din vânzarea sau transferul de mijloace fixe.

viewscnt

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.