Inspectorii ANAF, controale online pentru depistarea turismului ”subteran”

Imobile închiriate în scop turistic, însă nedeclarate în vederea impozitării acestora. Turismul la negru încă mai funcționează, astfel că autoritățile locale alături de instituțiile statului vor să oprească aceste practici.

Începând cu anul 2016 clădirile sunt impozitate în funcție de destinația lor, și anume rezidențiale, nerezidențiale și mixte. Astfel, proprietarii au obligația să le declare ca atare la primăria în a cărei rază teritorială se află clădirea.

Persoanele fizice și juridice care schimbă integral sau parțial destinația clădirilor deținute au obligația să depună o declarație la primăria în a cărei rază teritorială se află clădirea, în termen de 30 de zile de la data schimbării destinației. Nedepunerea în termen, depunerea peste termen a declarațiilor sau declararea necorespunzătoare constituie contravenție și se sancționează cu amendă.

Structurile de primire turistice, inclusiv camerele de închiriat în locuințe familiale, sunt considerate clădiri nerezidențiale și trebuie să fie declarate ca atare, la primărie, în vederea stabilirii impozitului pe clădiri.

Veniturile realizate din închirierea în scop turistic a unui număr de camere trebuie declarate la Administrația Finanțelor Publice în vederea stabilirii impozitului datorat la bugetul de stat. ANAF va face controale în acest sens pentru a-i identifica pe cei care nu respectă legea.

”Precizăm că se vor face verificări (la Agenția Națională de Administrare Fiscală, pe internet-motoare de căutare turistice) în vederea identificării, stabilirii stării de fapt fiscale și a sancționării contravenționale a celor care închiriază în scop turistic camere situate în locuințe proprietate personală din municipiul Lupeni și nu au declarat suprafețele respective ca fiind nerezidențiale, precum și a celor care dețin clădiri nerezidențiale sau mixte nedeclarate în mod corespunzător realității”, arată municipalitatea de la Lupeni.

În Valea Jiului, cele mai multe pensiuni, cabane sau hoteluri sunt la Lupeni – Straja fiind în număr de 56, cu un număr de 1.290 de locuri de cazare. Pe locul al doilea se află municipiul Petroșani cu 24  structuri de cazare, cu 809 locuri de cazare.

 

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *