Instanța a anulat o amendă aplicată pentru neîntreținerea clădirilor

Instanțele au anulat o amendă aplicată de autoritățile locale unui proprietar al unei clădiri degradate. Edilii au amendat proprietarul unei clădiri pentru că nu și-a îngrijit imobilul. De altfel, din cauza stării avansate de degradare, acoperișul clădirii a căzut, chiar în urmă cu două zile.

“S-a mai prăbușit un acoperiș al unui imobil. Este o situație foarte dificilă întrucât este o proprietate privată, proprietarul respectiv a luat un credit de la o bancă, nu a mai plătit creditul, iar banca i-a luat clădirea. Banca a vândut creanța la o altă bancă. Până la urmă am identificat unde a ajuns respectivul imobil, am luat legătura cu aceștia, le-am dat și o amendă de 50.000 de lei, însă au contestat-o în instanță și instanța a anulat amenda. Suntem în negocieri cu ei ca să o cumpărăm noi și apoi să o dărâmăm, că reprezintă un pericol public”,  a declarat Nicolae Dunca, primarul orașului Aninoasa.

În cazul clădirilor proprietate privată, autoritățile nu pot interveni. Singurele măsuri care pot fi luate sunt aplicarea unor benzi de avertizare împrejurul clădirilor.

“Singurul lucru pe care putem să îl facem, e să împrejmuim cu bandă accesul pietonilor și a mașinilor. În rest nu putem să intervenim pentru că este proprietate privată. Este un vid legislativ”,  a mai spus sursa citată.

De altfel, de acum câțiva ani, în Codul Fiscal există o prevedere prin care autoritățile locale pot decide supraimpozitarea proprietarilor care nu își îngrijesc clădirile. Numai că nicio autoritate din Valea Jiului nu a luat o astfel de măsură.

 

Colaborator

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *