Instanța face lumină în cazul pensionarilor

Zeci de pensionari mineri din Valea Jiului s-au adresat instanțelor de judecată pentru a li se face dreptate. Cei care au  ucrat în sistemul minie și s-au pensionat înainte de anul 2011 s-au trezit cu pensii micșorate, în urma recalculărilor.  Pensionarii mineri și-au revendicat dreptul la pensii egale cu cele ale minerilor ieși la pensie după anul 2011. Instanța de la Deva a dat deja câștig primilor pensionari mineri.

“Am trăit momente emoționante la Judecătoria Deva! După o viață de muncă în subteranul minelor din Valea Jiului, completele de judecători recunosc stagiul complet de cotizare de 20 de ani și drepturile ce ni se cuvin conform Legii nr. 192/2015, tuturor celor care am lucrat în subteran și celor din grupa II. Astfel, un complet de 3 doamne judecătoare, tinere și foarte drăguțe, au ascultat o pledoarie corectă și la obiect, au pus întrebări pertinente și au decis simplificarea procedurii pentru aceleași cauze. Am privit cu mare atenție și am fost impresionat de acest nou val de tinerețe aflată în slujba dreptății, care au dat naștere unei „oaze de încredere” în actul de justitie, pentru noi, muritorii de rând”, spune Viorel Pascu, pensionar miner.

În paralel, Ministerul de Finanțe și Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale şi Ministerul Finanţelor Publice au fost acționate în judecată de Liga Sindicatelor Pensionarilor Mineri din Valea Jiului, tocmai pentru aceleași motive.

 

Monika BACIU

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.