Institutul Cantacuzino, la 100 de ani de la aniversare

Premierul Florin Cîţu a declarat, joi, la ceremonia de aniversare a 100 de ani de la înfiinţarea Institutului Cantacuzino, că această instituţie a fost la un pas de colaps din cauza subfinanţării, a frecventelor schimbări manageriale şi a ingerinţei politicului, iar aceasta trebuie să fie o lecţie care să nu fie uitată.

„Marcăm astăzi Centenarul Institutului Cantacuzino, o instituţie românească de elită care s-a impus drept un brand de succes în lumea cercetării. Descoperirile ştiinţifice remarcabile pe plan internaţional şi cercetările neobosite ale unor specialişti pasionaţi au fost pilonul care a susţinut Institutul Cantacuzino în perioade extrem de dificile. Şi aici nu mă refer atât la perioada anterioară anului 1989, ci la ceea ce s-a întâmplat ulterior, când subfinanţarea, frecventele schimbări manageriale şi ingerinţa politicului au făcută ca această instituţie etalon în cercetare să fie la un pas de colaps. Este o lecţie pe care nu trebuie să o uităm”, a declarat Florin Cîţu.

El a precizat că eforturile din ultimii ani au salvat Institutul Cantacuzino şi au făcut posibilă continuarea cercetărilor.

„Eforturile deosebite din ultimii ani au salvat Institutul Cantacunzino şi au făcut posibilă continuarea cercetărilor şi relansarea activităţii de fabricaţie a produselor biologice, cartea de vizită care l-a făcut renumit. Anul trecut, în ciuda dificultăţilor pandemice, specialiştii Institutului au reuşit să repunerea în funcţiune a echipamentelor, verificare întregului flux tehnologic şi producerea primelor doze necomerciale de vaccin gripal trivalent. Sunt premise foarte bune că la Cantacuzino va fi realizat la scară largă un produs sigur şi benefic pentru români”, a explicat premierul.

Florin Cîţu s-a referit şi la rolul avut de Institutul Cantacuzino în pandemia de COVID-19.

„Încă de la începutul pandemiei de COVID-19, Institutul Cantacuzino a avut un rol vital în efortul comun de a apăra sănătatea cetăţenilor. S-a aflat şi continuă să fie în prima linie în lupta cu noul coronavirus prin efectuarea de teste, dar şi prin studii valoroase cu privire la transmiterea infecţiei COVID-19. Pentru prima dată în România s-a realizat secvenţierea genomului virusului. Respect istoria Institutului Cantacuzino şi cred în viitorul său şi al cercetării româneşti”, a precizat Cîţu.

Premierul a afirmat că va continua să susţină toate proiectele Institutului Cantacuzino.

„Ca prim-ministru voi continua să susţin cu toată convingerea proiectele şi iniţiativele institutului însă dincolo de asigurarea resurselor necesare, cred că cel mai important sprijin pe care Guvernul îl poate da specialiştilor de la Cantacuzino este să îi lase să îşi facă treaba, să nu îi încurce cu decizii politice, să nu uite lecţia trecutului. Cantacuzino va rămâne în prima linie de combatere a pandemiei, atât prin ceea ce face în prezent, dar şi prin capacitatea şi expertiza pe care o va pune în valoare în cadrul mecanismului european de creştere a capacităţii de producţie a vaccinului împotriva COVID-19”, a mai transmis Cîţu.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.