Întâlnire emoționantă a vânătorilor de munte

Vânătorii de munte s-au reunit, astăzi, la Vulcan. Edilii au ținut să organizeze o astfel de întâlnire cu prilejul manifestărilor ce vor avea loc în Pasul Vâlcan, evenimentele fiind dedicate Centenarului Marii Uniri. Deși brigada a fost desființată în urmă cu mai mulți ani, vânătorii de munte au rămas uniți, au rămas frați de arme. Revederea vânătorilor de munte a avut loc după 20 de ani.

“Am fost deosebit de onorat să le pot vorbi astăzi, ofițerilor care au reprezentat BRIGADA 7 VÂNĂTORI DE MUNTE – BUREBISTA-PETROȘANI. După 20 de ani, toți cei ce au format această brigadă s-au reîntâlnit, iar locul revederii a fost la noi la Primărie. Momentul întâlnirii cu acești români adevărați, patrioți adevărați, mi-a umplut inima de bucurie. Le doresc tuturor celor ce au servit Patria sub arma de Vânători de Munte, multă sănătate, viață lungă și frumoasă”, a ținut să transmită, Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.

Timp de câteva ore, cei prezenți au depănat amintiri din acele vremuri.

Istoric

Lipsa trupelor special instruite pentru războiul din zonele muntoase a fost resimțită de Armata Română în toamna anului 1916. Corpul vânătorilor de munte a fost înființat la 3 noiembrie 1916, din ordinul Marelui Cartier General. Trupele erau recrutate din întreaga armată, fiind repartizate la cazarma Regimentului 4 Roșiori Cotroceni din București. Corpul vânătorilor de munte era organizat în 3 companii. La 9 ianuarie 1917, Corpul Vânătorilor de Munte a fost reorganizat în Batalionul Vânătorilor de Munte. Acesta era format din cinci companii de pușcași, două companii de mitraliere și o secție de transmisiuni. Instruirea trupelor pentru războiul montan a ținut șase luni, până în luna iulie a anului 1917. După Revoluția din 1989, au fost înființate Brigada 7 Vânători de Munte Petroșani și 61 Vânători de Munte. În urma unor reorganizări, în prezent mai sunt active doar Brigada 2 și 61 Vânători de Munte.

 

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *